Hlavní obsah

Letošní sezóna musí být úspěšnější než loňská, říká Smrž

CISERANO

Již šestá sezóna v mistrovství světa superbiků čeká motocyklového jezdce Jakuba Smrže. Osmadvacetiletý závodník loni třikrát vystoupil na stupně vítězů, přesto s rokem 2011 nebyl celkově příliš spokojen. Letos by se chtěl člen česko-italského týmu Effenbert Liberty Racing prosadit výrazněji.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Český motocyklový jezdec Jakub Smrž

Článek

"Chtěl bych, aby to bylo lepší než loni. Sice se mi povedla tři pódia, ale celkové umístění bylo špatné. Myslím si, že bych letos měl pravidelně zajíždět do desítky nebo lépe," řekl Smrž  před víkendovým startem nové sezóny na okruhu Phillip Island.

Smrž loni obsadil celkově čtrnácté místo, maximem v jeho kariéře je desátá pozice v roce 2009. Letos by chtěl dopadnout lépe. "Ale teď se to dá těžko odhadovat. Udělali jsme pro to hodně, snad se to projeví," přál si českobudějovický rodák, který obsadil v posledních oficiálních testech před sezónou třetí místo.

Jediného Čecha na startu superbikového MS čeká v této kategorii již šestá sezóna a může se považovat za matadora. "Nikdy jsem nad tím takhle nepřemýšlel, ale určitě bych měl být jeden z nejzkušenějších. V některých věcech by to mohlo být výhoda," uvedl Smrž.

Základem pro úspěšnou sezónu je konsolidace výsledků. Loni měl Smrž výborný vstup do šampionátu. V prvních pěti závodech vcelku pravidelně bodoval, v Británii a v USA obsadil druhá místa. Pak ale nedokončil devět z 13 závodů a bylo po šancích na celkově dobrý výsledek. "To už je minulost. Začíná se nanovo a za jiných podmínek," podotkl Smrž.

Jedna změna: Přestěhoval se do Itálie

Stejně jako loni závodit s ducati. V zimě však udělal jednu velkou změnu, přestěhoval se do Itálie. "Chtěl to majitel týmu. Hlavně jde o to, že tu budu mít na starosti jen trénink a nic jiného. To je hlavní důvod," vysvětlil Smrž, který nyní bydlí v Ciseranu nedaleko Bergama.

Reklama