Hlavní obsah

Český motocyklový sport bude místo Autoklubu řídit ČSMS

PRAHA

Motocyklový sport v České republice bude místo Autoklubu České republiky (AČR) definitivně řídit Český svaz motocyklového sportu (ČSMS). Mezinárodní motocyklová federace (FIM) ve čtvrtek oficiálně odsouhlasila říjnové rozhodnutí ministra školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Josefa Dobeše. ČSMS se ale stane oficiálně členem FIM až v prosinci na valném shromáždění federace, které jako jediné může členství potvrdit.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Karel Abraham s motocyklem Ducati při kvalifikaci třídy MotoGP na brněnském okruhu.

Článek
Fotogalerie

"Prezident FIM mi dnes zaslal dopis, ve kterém uznal ČSMS jako sportovní autoritu již pro pořádání závodů mistrovství světa v roce 2012," uvedl ministr Dobeš na dnešní tiskové konferenci v Praze. ČSMS bude řídit Grand Prix České republiky silničních motocyklů a MS superbiků v Brně, GP ČR ploché dráhy v Praze a další dva mezinárodní plochodrážní závody.

Nový svaz založil loni v října Karel Abraham starší, majoritní vlastník brněnského automotodromu a otec prvního českého jezdce v elitní třídě MS silničních motocyklů MotoGP.

Představenstvo FIM podle Dobeše uznalo, že loňská přihláška ČSMS do federace přišla včas a s kompletní dokumentací. "Na základě toho představenstvo doporučí valnému shromáždění ČSMS jako jediného kandidáta do FIM," řekl Dobeš. Ministr se se zástupci mezinárodní federace sešel 9. února v Praze a vysvětloval jim, proč chce, aby Autoklub již český motocyklový sport mezinárodně nezastupoval.

Právo Dobeše rozhodnout o změně autority zpochybňoval šéf Autoklubu ČR Roman Ječmínek, ale vedení FIM podle ministra uvedlo, že určení národní autority pro Česko je v jeho kompetenci. "A FIM nemá důvod do něj zasahovat. Nárokuje si ale právo rozhodnout o mezinárodní autoritě, což já akceptuji a nezpochybňuji," podotkl Dobeš.

Oznámil, že ČSMS bude dostávat finanční prostředky na pořádání závodů mistrovství světa od FIM. "Stejně tak dostane finanční prostředky z MŠMT na pořádání národních závodů. Peníze, které šly do Autoklubu, se teď rozdělí na dvě hromádky. Na auta dostane podporu pan Ječmínek (prezident Autoklubu ČR), na motorky pan prezident Abraham (ČSMS)," uvedl Dobeš, podle kterého by podobně jako FIM měla v příštích dnech rozhodnout i Evropská federace motocyklového sportu.

Na staré psy sázet nechtějí

Abraham starší dnes uvedl, že svaz je připraven zajistit fungování všech českých motocyklových šampionátů v tomto roce. "ČSMS nespalo a pracovalo. Jsou připraveny kalendáře a řády, vše během příštího týdne spustíme. Pracujeme na tom již přes půl roku," řekl Abraham. Podle svých slov spolupracuje s řadou zkušených pořadatelů a manažerů a motocyklový sport prý bude fungovat bez problémů.

Možné potíže se ale mohou vyskytnout, což přiznal i ministr Dobeš. "Když přijdou noví lidé, může se něco zadřít. Moje pravidlo ale je, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Nového ale můžeš," uvedl Dobeš, jenž prohlásil, že nechce spolupracovat s lidmi typu Romana Ječmínka, kteří se v minulých letech podíleli na řízení Sazky. "Na takové lidi nebudu sázet," řekl.

Reklama

Související témata: