Hlavní obsah

Salač v Jerezu odstartuje z čtvrté řady, Márquez měl těžký pád v tréninku

Jerez

Filip Salač obsadil dvanácté místo v kvalifikaci na Velkou cenu Španělska a do nedělního závodu Moto3 odstartuje ze čtvrté řady. Devatenáctiletý český jezdec týmu Rivacold Snipers bude mít v Jerezu dosud nejvýhodnější výchozí pozici v sezoně, nejlépe byl dosud 18. na startu minulého závodu v Portugalsku.

Foto: Blanco Team Robledo/Snipers Jesus, ČTK

Filip Salač si dojel pro dvanácté místo

Článek

Salač poprvé v sezoně postoupil přímo do druhé části kvalifikace, protože páteční průběžné dvanácté místo ještě vylepšil v třetím tréninku celkově šestým nejlepším časem. V kvalifikaci pak nejprve držel osmé místo, ale spolu s několika dalšími jezdci špatně načasoval pokus o další nejrychlejší kolo, nestihl jej zahájit před vypršením časového limitu a čtyři pozice bez boje ztratil. Čtvrtá letošní kvalifikace měla čtvrtého vítěze, pole position si zajistil Japonec Tacuki Sasaki.

V královské MotoGP vyhrál kvalifikaci francouzský lídr průběžného pořadí MS Fabio Quartararo, jenž bude v neděli útočit na třetí vítězství za sebou. V první řadě ho doplní Ital Franco Morbidelli a Australan Jack Miller.

Před kvalifikací měl v třetím tréninku těžký pád ve vysoké rychlosti exmistr světa Marc Márquez, který se do šampionátu vrátil po komplikované léčbě zlomené paže teprve minule v Portimau. Viditelně otřesený španělský jezdec musel na vyšetření na traťovou kliniku a preventivně pak zamířil ještě do nemocnice, kde mu lékaři povolili pokračování v závodním víkendu.

Z nehody podle týmu Repsol Honda vyvázl Márquez jen s pohmožděninami, vážně ale poškodil stroj. Právě v Jerezu si Márquez vloni při červencovém zahajovacím závodě sezony zlomil pažní kost, s níž pak postupně podstoupil tři operace. V kvalifikaci pak zajel 14. čas.

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska, závod MS silničních motocyklů v Jerezu:
Moto3:
1. Suzuki (Jap./Honda) 1:45,807
2. Alcoba (Šp./Honda) -0,125
3. Migno (It./Honda) -0,200
12. Salač (ČR/Honda) -0,759
Moto2:
1. Gardner (Austr./Kalex) 1:40,667
2. Di Giannantonio -0,071
3. Bezzecchi (oba (It./Kalex) -0,086
MotoGP:
1. Quartararo (Fr./Yamaha) 1:36,755
2. Morbidelli (It./Yamaha) -0,057
3. Miller (Austr./Ducati) -0,105

Reklama

Související témata: