Hlavní obsah

Útok na stupně vítězů nevyšel, König bral v Portugalsku dvanácté místo

Velké plány, jejichž součástí byl útok na stupně vítězů, motocyklovému závodníkovi Oliveru Königovi nevyšel. V sobotním závodě v Portugalsku skončil dvanáctý. V kategorii Supersport 300 vyšel českému jezdci skvěle start, po něm se pohyboval na druhém místě. Kvůli větrným poryvům se však nakonec propadl. „S výsledkem spokojený nejsem. Chtěl jsem bojovat o stupně vítězů. Ale začalo silně foukat a hodně jsem se propadl," uvedl závodník týmu Movisio by Mie, jehož v neděli čeká poslední závod tohoto ročníku.

Foto: Václav Duška Jr

Motocyklový závodník Oliver König skončil v úvodním závodě v Portugalsku na dvanáctém místě.

Článek

Kvalifikace vyšla Königovi výborně, vybojoval sedmé místo a pochvaloval si, jak dobře připravený stroj má. Jeho nadšení jen umocnil úvod závodu. Na Kawasaki Ninja 400 se od startu pomalu prokousával pořadím. Jenže pak jej rozhodily poryvy větru a český závodník se propadl. Následně měl co dělat, aby se do čelní skupiny dostal zpátky.

„Trochu se tam udělala mezera, kterou se nakonec podařilo sjet a začal závěrečný boj. Snažil jsem se dostat víc dopředu, což se mi povedlo a dojel jsem jedenáctý. S penalizací to nakonec bylo dvanácté místo," konstatoval devatenáctiletý rodák z Prahy, který si zajistil dalších pět bodů do celkového hodnocení.

V něm se před nedělním posledním závodem posunul na 13. místo. „Ztráta 1,8 sekundy od vítěze není špatná, ale není to pódium. A na to bych se rozhodně chtěl dostat v neděli. Motorku mám fantastickou, vše fungovalo tak, jak mělo. Trochu mě asi zbrzdil vítr. Možná i proto, že jsem větší a aerodynamika je pak horší, těžko říct," konstatoval.

„Škoda že sezona nezačala tak, jak končí. Teď jsem schopný všechny závody dojíždět vepředu. Nemám si na co stěžovat, mám přes padesát bodů, takže je vidět pokrok. Jsem desátý v celkovém hodnocení kvalifikací, což taky není špatný. Už tam jen přidat to pódium a byl bych maximálně spokojený," prohlásil König.

Manažer Miloš Čihák viděl na výkonu pár chyb. „Začátek závodu měl Oliver skvělý, pak ale udělal chybu v cílové rovince, kde ztratil. Chybičky opakovaně dělal i v zatáčce číslo pět. Věřím, že to na zítřek změní. Moc bych mu přál, aby se mu to povedlo a byla by to taková třešnička na dortu za letošní sezonu," dodal Čihák.

Reklama