Hlavní obsah

Senzační triumf lotyšského juniora. Kvěcha ve finále Tomíčkova memoriálu zradila technika

Praha

Vítězem Tomíčkova memoriálu na pražské Markétě se stal poprvé v historii lotyšský plochodrážník. Teprve osmnáctiletý junior Francis Gusts senzačně pronikl jako poslední mezi kvintet finalistů, ale v rozhodující jízdě na pět kol předvedl odvážné předjížděcí manévry.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Memoriál Luboše Tomíčka, 52. ročník závodu na ploché dráze. Zleva Václav Milík a Jan Kvěch z ČR.

Článek
Fotogalerie

„Zbyla na mě jen startovní pozice zvnějšku a všichni mně ve finále ujeli, ale riskoval jsem pak v každé zatáčce a držel plyn co nejdéle, až jsem se prodral na první příčku," prohlásil Gusts, šestý muž letošního MS do 21 let. „Co se mi nedařilo v neděli v Pardubicích, dokázal jsem si užít tady v Praze," hlásil spokojeně, když předstihl nejlepšího závodníka základní části Slovince Škorju a na třetí místo ve finále poslal Poláka Jamroga, osmého ze Zlaté přilby.

Na českého vítěze memoriálu, jehož 52letou tradici loni přetrhla pandemie, se čeká od roku 2010. Ani letos nikdo z krajanů tehdejší triumf Matěje Kůse nenapodobil, i když podpora čtyř tisíc diváků z hlediště byla značná. Jan Kvěch nasbíral rovněž 13 bodů jako Škorja, ve finále měl ale smůlu. „Za celý večer jsem v jediné jízdě nechytil stopu, ale v té nejdůležitější," říkal.

Nakonec odstoupil z třetí pozice pro technický defekt. „Je to k vzteku. Ze začátku mě ve finále soupeři zavřeli, snažil jsem se dostat dopředu, ale motorka najednou řekla dost," litoval český mladík. Ještě hůř dopadl se svými ambicemi Václav Milík, jenž z posledních dvou startů základního rozpisu bral nulu a zisk jen sedmi bodů na postup do finále nestačil. „Zklamání, veliké. Těžko k tomu říkat víc," uvedl.

Memoriál Luboše Tomíčka, mezinárodní závod na ploché dráze v Praze
1. Gusts (Lot.)
2. Škorja (Slovin.)
3. Jamróg (Pol.)
4. M. Nielsen (Dán.)
5. Kvěch (ČR)
6. Klíma (ČR)
7. Franc (ČR)
...10. Milík (ČR)
12. Chlupáč (ČR)
15. Smetana (ČR)

Reklama

Související témata: