Hlavní obsah

Motorkáři uctí Simoncelliho památku pokusem o rekord

Brno

Pokusem o překonání rekordu v počtu motorkářů na Masarykově okruhu v Brně uctí v neděli 13. října fanoušci památku závodníka Marca Simoncelliho, který před dvěma lety tragicky zahynul v závodě MotoGP ve Velké ceně Malajsie. Dva měsíce před svou smrtí tehdy čtyřiadvacetiletý Simoncelli dosáhl právě v Brně poprvé ve své kariéře na pódiové umístění ve třídě MotoGP.

Foto: Simone Rosa

Marco Simoncelli krátce před smrtí.

Článek

Motorkáři tři dny po Simoncelliho pohřbu uspořádali na Masarykově akci spontánní pietní akci, které se podle neoficiálního odhadu zúčastnilo přes 1500 motorkářů. Loni v prvním oficiálním ročníku se na Masarykův okruh sjelo 1349 motocyklových jezdců, cílem letošního srazu je toto číslo překonat.

"Podle zpráv, které máme z celé České republiky i ze zahraničí, bychom měli loňský rekord překonat. Záležet bude samozřejmě i na počasí," tvrdí výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Vhodné i pro skútry

Akce je vhodná pro všechny typy motorek. "Čelo kolony jede po okruhu rychlostí maximálně 50 kilometrů v hodině, takže akce je vhodná i pro skútry, mopedy nebo historické motocykly. Jde o pohodovou projížďku, která má připomenout památku jednoho z nejtalentovanějších motocyklových jezdců posledního desetiletí a zároveň ukázat sílu komunity motorkářů," vysvětlila Ulmanová.

Akce se aktivně zúčastní i vítěz letošního Red Bull Cupu nováčků a mistr Evropy Karel Hanika, vítěz legendárního TT Man Kamil Holán a jezdec Superstock1000 Ondřej Ježek. Pokusu o rekord bude předcházet autogramiáda, na které bude i Karel Abraham. Na dráhu ale nevyjede, ještě se zotavuje z operace zraněného ramene.

Po Simoncellim je pojmenován okruh v italském Misanu a na dráze v Kuala Lumpuru, kde tragicky zahynul, má pamětní desku.

Reklama