Hlavní obsah

Zemřel Antonín Šváb, plochodrážní šampión, který na ledovém oválu přerušil sovětskou nadvládu

Praha

V 82 letech dnes zemřel bývalý mistr světa na ledové ploché dráze Antonín Šváb starší. O jeho úmrtí po dlouhodobějších zdravotních problémech informoval předseda Svazu ploché dráhy Petr Moravec.

Článek

Šváb dosáhl největšího úspěchu v roce 1970, kdy ve švédském Nässjö ovládl světový šampionát na ledové ploché dráze, kterému do té doby vládli jezdci SSSR. Už v premiérovém ročníku o čtyři roky dříve získal bronz, v roce 1972 vybojoval ještě stříbro. Z českých jezdců dokázal jeho triumf napodobit jen Milan Špinka v roce 1974. Před ním žádný český motocyklový jezdec titul mistra světa nezískal.

Šváb reprezentoval i v závodech na klasické a dlouhé dráze. V roce 1962 obsadil při svém debutu v pardubické Zlaté přilbě třetí místo. V počátcích kariéry kombinoval motocyklové závody s cyklistikou a v letech 1954 a 1955 byl členem československé reprezentace, která zvítězila na Závodě míru.

Ploché dráze se věnoval i jeho syn. Sám ještě v nedávné době působil coby člen pořadatelského týmu při závodech na pražské Markétě.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.