Hlavní obsah

Abraham se sotva belhá, ale Brno nechce i přes bolest nohy zabalit

Brno

Po tréninku se Karel Abraham vysloveně belhal na schůdky kamiónu v paddocku. „Nebyla bohužel během jízdy chvíle, kdy by bolest levé nohy ustoupila. Teď cítím i zhoršení, bez berlí nemůžu ani stát,“ krčil rameny český jezdec, jenž se v Brně vrátil do seriálu MotoGP po červnové operaci vykloubeného palce. Zdaleka ale není fit.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Karel Abraham, který po operaci ještě není vyléčen, přesto v Brně pojede.

Článek

Má pro vás vůbec smysl v takovém stavu závodit?

Počítal jsem s tím, že noha bude bolet a znepříjemní jízdu. Bohužel je to možná horší, než bych čekal. Rozhodně ale nechci závod doma v Brně ani za takové situace zabalit. Musel jsem vynechat už čtyři, dva měsíce jsem na motorce neseděl a teď už se potřebuju nějak rozjet.

V tréninku jste byl ale jasně poslední, je tam vůbec nějaká naděje na zlepšení?

Někdo by se snad předjet dal. Chtěl jsem už při pátečním tréninku dát čas nějakých 1:59 min, to se bohužel zdaleka nepovedlo. Zaostal jsem za tím o víc než vteřinu, což je strašně moc.

Dá se nějak promítnout do časové ztráty vliv toho handicapu?

Neumím říct, kolik vteřin mě ta noha bere. Rád bych věřil, že minimálně dvě, tři. Exaktně to změřitelné není, ale v hlavě ten handicap možná trochu mám. Určitě je znát i ta dlouhá závodní pauza, kterou jsem měl. Přesto doufám, že se mi v sobotu podaří zrychlit.

A co se stane, když to nepůjde?

Zatím to skutečně vypadá tak, že bych neměl s kým v neděli závodit, jel bych sám na chvostu, což je to nejhorší, co by mě mohlo potkat. Nezbývá prostě nic jiného než se zakousnout a snažit se to nějak zvládnout i přes bolest, která mě ale zatím ovlivňuje hodně.

Lékaře jste k nějaké utišující injekci nepřemluvil?

Snažil jsem se na ně ještě tlačit, ale lokální anestezi nedovolili. Není tam měkká tkáň, do které by ji mohli dát, a opíchat přímo kloub by bylo riskantní kvůli absolutnímu znecitlivění. Ani žádné prášky proti bolesti vzít nemohu, to by nebezpečně ovlivnilo soustředěnost.

Největší problém máte při řazení?

Hlavně při podřazovaní, kdy tlačím páku nahoru, tak to bolí opravdu hodně. Problém je i s citlivostí nohy. Někdy musím i kouknout na displej, jestli jsem tam narval správný kvalt a to je rozptýlení. Cítím taky každý pohyb, zejména v levých zatáčkách.

Jak jste zvládnul obouvání závodní boty?

Bylo to hodně nepříjemné, jak jsou šlachy zkrácené a kloub není tak pohyblivý. Obout se je utrpení, ale bolí i zouvání, a tak trpím. Trochu se obávám, co noha udělá přes noc a cítím i riziko nějakého nárazu. Doktoři řekli, že bych neměl spadnout, ale nepopsali mi průšvihy, které by mohly nastat.

Reklama

Související témata: