Hlavní obsah

Smrž se soustředí na čtvrtlitry, o MotoGP zatím jen sní

PRAHA

Letošní sezóna mistrovství světa silničních motocyklistů sice startuje až 26. března na okruhu ve španělském Jerezu, jezdci už jsou ale v plném tréninku. Výjimkou není ani Jakub Smrž, jenž se vrátil z několikadenního testování na Pyrenejském poloostrově a vzápětí se vrhl do fyzické přípravy. Do šampionátu český jezdec vstoupí se smělým cílem: chce se prosadit do elitní desítky třídy do 250 ccm.

Foto: www.kubasmrz.cz

Jakub Smrž

Článek

Smrž po loňské sezóně odepjal křídla Hondy a přešel do českého týmu Cardion AB Motoracing, v němž bude sedlat polotovární Aprilii. "Jde o Aprilii RSW 250 LE, což je vlastně loňská tovární motorka. V letošním ročníku MS budou startovat čtyři takové stroje," upřesnil.

Hlavní náplní přípravy českého motocyklisty je momentálně trénink fyzické kondice. "Skoro každý den chodím na spinning a do posilovny. Fyzická příprava před sezónou je jedna z důležitých složek, pokud se zrovna netestuje. Během sezóny už se sportuje spíš rekreačně. Chodím plavat, hrát squash nebo jezdím na kole," přiblížil Smrž.

Šampionát startuje v jihošpanělském Jerezu, český jezdec se těší ale spíš na jiné tratě. "Mezi mé oblíbené patří Brno, Assen, Sachsenring, Phillip Island, Valencie.... Je jich hodně, spíš je jen několik tratí, které nemám rád. Ani se nedá říct proč, buď se mi líbí anebo nelíbí. Nebo pak je to podle toho, jak se mi tam v minulosti dařilo," tvrdí.

Mezi nepříliš oblíbené patří například Sepang a Motegi. "Tam jsou hodně pomále zatáčky a dlouhé rovinky, nevyhovují mi hlavně proto, že jsou nerytmické. Momentálně ale není mezi okruhy takový, na který bych měl vyloženě špatné vzpomínky," dodal Smrž.

Z celého šestnáctidílného seriálu se ale Smrž stejně vždy nejvíc těší na Masarykův okruh do Brna. "Všechny závody jsou důležité, ale samozřejmě ten nejvíc sledovaný je závod v Brně na domácí trati," uvědomuje si významnou podporu fanoušků na domovské trati.

Ve čtvrtlitrech bude letos jezdit pátou sezónu, o přestupu do nejsilnější kubatury ale zatím jen sní. "Jezdit MotoGP je snem každého závodníka, ale to je všechno otázka budoucnosti. Zatím se koncentruji na dvěstěpadesátky," uzavřel Smrž.

Reklama