Hlavní obsah

Mezi plošinářskou elitou se na Markétě představí i Brhel

Už podesáté se poslední srpnovou sobotu sejde na pražské Markétě světová plochodrážní elita, aby se utkala o body do mistrovství světa. Bez legendárního Švéda Tonyho Rickardssona, zato s téměř jistým mistrem světa Jasonem Crumpem z Austrálie a českým zástupcem Bohumilem Brhelem, který si díky divoké kartě odbude derniéru v elitním seriálu.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Ilustrační foto

Článek

Pro Brhela byla pozvánka na českou Grand Prix velkým překvapením. "Něco takového jsem vůbec neměl v plánu, nepočítal jsem s tím. Jenže jsem zbyl vlastně jediný. Aleš Dryml utrpěl vážné zranění, jeho bratr Lukáš předčasně ukončil sezónu. Antonín Šváb je taky po zranění," líčil jednačtyřicetiletý závodník na středeční tiskové konferenci trable svých kolegů.

Na nečekanou nabídku ale nekývl hned. "Když mě vedení klubu oslovilo, nějaký čas jsem to zvažoval. Pak jsem ale kývl. V mezích možností se pokusím se světovou třídou utkat," vyprávěl opatrně Brhel, jenž v letech 2003 a 2004 objel kompletní seriál GP.

Po loňské sezóně, kdy jej trápila zranění, se dostává do formy pomaleji a proto si nestaví vzdušné zámky. "Srovnání bude nesporně zajímavé, i když už jsem z kontaktu se světovou špičkou trochu vypadl. Je to důsledek loňských zranění, letos jsem navíc přesedlal z motocyklu Jawa na GM a stále hledám ideální nastavení," uvedl.

Favoritem Crump

Českým maximem na Markétě je páté místo nedávno zesnulého Antonína Kaspera ml., na vyrovnání nebo překonání jedné z legend české ploché dráhy ale Brhel nemyslí. "Páté místo je hodně nadsazená laťka. Já bych rád vyrovnal své maximum, tedy dvanácté místo," řekl.

Letošnímu seriálu Grand Prix Brhel nevěnoval takovou pozornost, jako favorita pražského závodu ale jasně vidí Australana Crumpa. "To jednoznačně. Konkurovat mu může snad Dán Andersen, překvapit by mohl Američan Hancock. I když tomu už chybí dřívější razance, jezdí opatrněji," dodal Brhel.

Jubilejní desátá Grand Prix České republiky, která je osmým závodem letošního seriálu, se jede na pražské Markétě 26. srpna od 19 hodin. Vstupenky jsou k mání jednak přímo na stadiónu, v síti Ticketstream, ale také na adrese www.speedway-prague.cz. Podle pořadatelů zatím v předprodejích zmizely dvě třetiny lístků.

Reklama