Hlavní obsah

Rymelovi se splnil sen, na GP nechce udělat ostudu

Až ve třiceti letech se plochodrážní jezdec Adrian Rymel dočkal toho, o čem celou kariéru snil. Pojede Závod Grand Prix, sobotní osmý díl seriálu mistrovství světa v Praze na Markétě. Rodák ze Štramberka na Novojičínsku byl do startovní listiny pozván na divokou kartu dodatečně za Bohumila Brhela, jenž se zranil.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ilustrační foto.

Článek

"To mě mrzí, že to je místo něj, protože jsem to Bohoušovi přál, klidně bych mu přicmrndával v depu," připustil Rymel na páteční tiskové konferenci v Praze, den před svým životním závodem. "Ale vždycky to byl můj sen, takže to beru jako velkou šanci," prohlásil s tím, že cíle nemá přehnaně velké. "O umístění ani tak nejde, hlavně, abych jezdil dobře a neudělal ostudu," uvedl.

Brhel měl ve svých jednačtyřiceti letech jet svou poslední Grand Prix v kariéře, ale minulý týden při závodech v Rusku si nadvakrát zlomil nohu. Dnes by ho však měli z nemocnice v Motole pustit a o víkendu prý na Markétě chybět nebude. "Určitě mi tam bude radit, vždycky mi říká svoje postřehy a mě to moc pomáhá," radoval se Rymel, že bude mít v sobotu kvalitního pomocníka.

Úspěchy zejména na ME

Rymel v kariéře sbíral úspěchy zejména v závodech dvojic na mistrovství Evropy, je i vicemistrem českého šampionátu z roku 2003. Zkušenosti má zejména z anglické ligy, sobotní závod ale nebere přímo jako šanci na nové angažmá. "Chci hlavně předvést dobrý výkon, pak se uvidí. Teď to neřeším," uvedl. Zatím se cítil v pohodě, ani nervózní nebyl. "Ale je to ještě čtyřiadvacet hodin," upozornil.

Odchovanec kopřivnické ploché dráhy si jméno mezi jezdci udělal v letošní sezoně i činem fair play, když při semifinálovém závodě mistrovství republiky v Liberci půjčil svůj motocykl Miroslavu Fenclovi. "Mirek na finále měl, jen ho trápí problémy, dělá si všecko sám. Proto jsem mu svoje 'brko' půjčil," mávl tehdy rukou nad svým rytířským gestem Rymel.

A právě motocykl by měl v sobotu hrát na Markétě hlavní roli. "Bude záležet, jak se podaří vyladit motor, abych byl konkurenceschopný. To bude líčové, abych těm nejlepším stačil," uvedl Rimmel, jemuž se nevydařil začátek sezony. "Ten byl tragický. Ale o to lepší je to na jeho konci. Snad totéž budu moci říct i v sobotu večer," doufal.

Reklama