Hlavní obsah

Češi skončili druzí v automobilové Lize mistrů. Vyhráli Italové

Stupně vítězů, jen jedna země předstihla Česko. Zástupci českého motorsportu byli druhou nejúspěšnější národností v závodech mistrovství světa a Evropy pořádaných Mezinárodní automobilovou federací (FIA). V žebříčku takzvané Ligy mistrů předstihla Českou republiku v minulém roce jen Itálie.

Foto: archiv Jana Kopeckého

Josef Kopecký při Španělské rallye v servisní zóně pečuje o vůz syna Jana.

Článek

Češi v roce 2018 získali sedm titulů, pět druhých a stejný počet třetích míst. Nasbírali tak celkem 36 bodů. Vítězní Italové získali za sedm prvních, devět druhých a sedm třetích míst v seriálech FIA o deset bodů více. Třetí Němci měli stejně jako čtvrtá Velká Británie a páté Švédsko 32 bodů. Do první desítky se mezi evropské země vešla na osmém místě Brazílie.

"Minulý rok byl pro české barvy výjimečný, obzvlášť vezmeme-li v úvahu nesrovnatelně nižší prostředky, kterými naši zástupci disponují v porovnání s konkurencí. Tento handicap však umí nahradit znalostmi, zkušeností a především obrovským odhodláním," uvedl prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

Liga mistrů 2018
PořadíZeměBody
1.Itálie46
2.Česko36
3.Německo32
4.Velká Británie32
5.Švédsko32
6.Francie29
7.Belgie21
8.Brazílie17
9.Rusko15
10.Lotyško13

O nejvýraznější české úspěchy se loni postarali Patrik Hájek, který se stal mistrem světa motokár v kategorii KZ a Jan Kopecký, jenž ovládl rallyeové MS v kategorii WRC2.

Čeští autokrosaři zcela ovládli mistrovství Evropy. Ze čtyř kategorií vypsaných pro evropský šampionát si odvezli tři mistrovské tituly. Václav Fejfar, Petr Nikodém a Jakub Novotný tak dokázali, že v autokrosu patří mezi absolutní evropskou špičku.

Reklama