Hlavní obsah

Motokárista Kout unikl havárii a s předstihem obhájil evropský titul

Assen

Český motokárový jezdec Adam Kout s předstihem obhájil titul mistra Evropy v kategorii Superkart. Sobotním vítězstvím v předposledním závodě seriálu na okruhu v nizozemském Assenu definitivně připravil o šanci svého největšího soupeře Němce Petera Elkmanna.

Foto: Vratislav Ondráček

Adam Kout.

Článek
Fotogalerie

Kout triumfoval už v kvalifikaci, v níž na něj německý pilot hodně dotíral. „Myslel jsem si, že mu ujedu o víc. Ale v nejrychlejším kole se mně připletlo do cesty několik pomalých strojů," vysvětloval Adam Kout, který si i tak vyjel pole position.

Souboj s Vinualesem málem skončil kolizí

V samotném závodě začal český šampión pomaleji. „Start mi nevyšel podle představ. Do první zatáčky jsem najížděl až jako čtvrtý. Postupně jsem se probojoval na třetí místo a dlouho se pral s Francouzem Emmanuelem Vinualesem, mistrem Evropy z roku 2014. Kladl houževnatý odpor, v jedné chvíli jsme se málem srazili. Nakonec jsem na něj vyzrál a ve stejném, tedy třetím, kole jsem se dostal i před vedoucího Elkmanna," svěřil se v cíli Kout. Cílem projel s velkým, více než šestisekundovým náskokem.

Velmi spokojený byl také šéf týmu MS Kart, první český mistr Evropy na motokárách Milan Šimák. „Je to doma! Ovšem mákli jsme si i tady, přestože nás žádná velká technická závada nepotkala. Ale jenom motor jsme rozebrali třikrát, zčásti i z preventivních důvodů. Určitě se to vyplatil," liboval si.

Do nedělního závěrečného závodu nastoupí Adam Kout už bez nervů. „Všechno to ze mě spadlo. Říká se, že obhájit bývá těžší než získat poprvé, a asi to bude pravda. Letos na mě dotírali kromě Elkmanna i další piloti, hlavně De Brabander. Teď se navíc vrátil Vinuales. Jsem opravdu rád, že to nakonec dopadlo," oddechl si v sobotu večer český šampión Adam Kout.

ME v kategorii Superkart - výsledky sobotního závodu:
1. Kout (Česko, MS Kart/DEA)
2. Elkmann (Německo, MS Kart/VM)
3. De Brabander (Belgie, MS Kart/VM)
Průběžné pořadí ME Superkartů:
1. Kout 116 b.
2. Elkmann 93
3. De Brabander 80

Reklama

Související témata: