Hlavní obsah

Tahače v Mostě slaví čtvrt století. Lacko chce navázat na Matějovského a Vršeckého

Most

O nadcházejícím víkendu přivítá Autodrom Most jubilejní 25. ročník závodů evropského šampionátu okruhových tahačů Czech Truck Prix. Navazuje tak čtvrt století trvající tradici, která začala nultým ročníkem už v září roku 1992, kdy premiérové mezinárodní závody tahačů nebyly ještě zařazeny do mistrovství Evropy. Jeho součástí se stal seriál od následujícího roku a Most u toho nikdy nechyběl.

Foto: Sport.cz

S tatrou kraloval Stanislav Matějovský tahačům na začátku milenia.

Článek
Fotogalerie

Velké úspěchy tu zažili i čeští jezdci - Martin Koloc, Stanislav Matějovský, David Vršecký či Adam Lacko. „Už to je opravdu mnoho let, co jsem závodil s tahačem. Pamatuji se ještě, že v začátcích mi dělalo dost starostí zvyknout si na poněkud jiný výhled z vozu, než jaký jsem byl zvyklý z okruhových cestovních automobilů, a s tím spojený odhad a hlavně brzdy, které jsou na rozdíl od cestovního vozu vzduchové. Na období závodu v tahačích vzpomínám moc rád, byl to vlastně vrchol mé závodnické kariéry," zavzpomínal Stanislav Matějovský, který na začátku milénia celý seriál ve své kategorii vyhrál s tahačem Tatra.

Na otce navázal syn

„Most patřil k mým oblíbeným okruhům. Zažil jsem tu neopakovatelnou atmosférou a skvělou podporou domácích fanoušků. Zároveň to pro mě byly ty nejtěžší závody. Většinou jsem měl dvě role, první byla role závodníka a druhá zástupce týmu, který se věnoval také hostům, sponzorům, fanouškům. Někdy to nebylo jednoduché, zvláště když přišly technické problémy. Ale myslím si, že se to vždy zvládlo. V Mostě jsem ale jako divák snad ještě nikdy nebyl. Po skončení kariéry jsem doprovázel syna Michala, který právě v Mostě započal svoji dráhu závodníka a poprvé usedl ve svých čtrnácti letech do závodního vozu," dodal Matějovský starší, jehož syn před dvěma roky triumfoval s BMW v seriálu mistrovství Evropy cestovních vozů ETCC.

U Matějovského začal svoji závodnickou kariéru Adam Lacko, který má nakročeno rovněž k evropskému titulu s tahačem Buggyra. „Adam je dnes jedním z nejlepších jezdců, který má za sebou špičkový tým. Jsem přesvědčen, že pokud nebude mít opravdu nějakou výjimečnou smůlu, tak titul získá a já mu to opravdu přeji," zdůraznil Stanislav Matějovský. „Samozřejmě mým cílem je v Mostě zajet co nejlépe, získat co nejvíc bodů, přiblížit se titulu a navázat na Standu, který byl v tahačích mým vzorem, a Davida, který je mým týmovým kolegou," zdůraznil Adam Lacko.

Pro fanoušky je připravený bohatý program. V pátek se jedou tréninky, v sobotu se začíná už v 9 hodin jízdou historických vozidel, představí se trucková monstra, kaskadéři, fanoušci se mohou setkat s jezdci na autogramiádách. První závod odstartuje ve 14.50 h., druhý v 17.20 h. Nedělní program otevře v 11.20 h. soutěž o Miss Autodrom Most, 3. závod tahačů startuje ve 13.45 h. a 4. závod startuje v 16.40 h.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace