Hlavní obsah

Bitva Vojáčků. Syn Lukáš porazil tátu Petra

Dramatickou rodinnou bitvu přinesl nedělní závod automobilů do vrchu Ecce Homo ve Šternberku, který byl pátým dílem evropského šampionátu a zároveň součástí českého mistrovství. Ve skupině A se v přímém souboji utkali otec a syn Vojáčkové. Lukáš si vítězstvím upevnil vedoucí pozici v ME, když vyhrál všech pět dosavadních závodů. Tátovi Petrovi, který skončil druhý, vzal body do domácího mistrovství.

Foto: archiv Ennoble Racing

Lukáš Vojáček si jede se Subaru pro vítězství.

Článek

Lukáš porazil tátu v obou závodních rozjížďkách téměř o devět a půl sekundy. „S výsledkem jsem spokojený, i přes rozmary počasí, kdy v druhé jízdě vydatně pršelo.... Velké poděkování patří pořadatelům v čele s ředitelem Vlastimilem Malíkem za perfektně zvládnutý závod s velkým množstvím startujících a samozřejmě našemu týmu Ennoble Racing, za skvěle připravené subaru. Pro mne bylo vcelku pikantní, že jsme po dlouhé době závodili na Ecce Homo s tátou proti sobě. Asi nejen pro mne tím dostal závod, který máme oba rádi, zajímavý náboj. Při tom jsme se bavili o nastavení svých vozů a speciálních úseků trati, což asi normální soupeři nedělají... Bylo to super. Teď už se ale připravuji na další závod evropského šampionátu v Německu," říkal spokojený Lukáš Vojáček.

Otec Petr Vojáček nesl porážku statečně: „Na Ecce Homo jsem jel s tím, že určitě bude těžké rozjetého Lukáše porazit, a to se také potvrdilo. I když jsme v druhém tréninku byli od sebe jen vteřinu, v závodních jízdách se jeho převaha potvrdila a s přehledem vyhrál. Ale druhé místo beru. Prohrát s lídrem evropského šampionátu není ostuda. Zatímco Lukáš se chystá na další evropský závod, já už se připravuji na ten následující v rámci domácího mistrovství v Liberci."

Ital Merli vytvořil nový rekord trati

Na Ecce Homo padaly i rychlostní rekordy. Skvělý výkon předvedl Ital Christian Merli s formulovou Osellou. Už v sobotním tréninku překonal rekord 7800 m dlouhé trati časem 2:42,51 minuty. Při nedělním závodě hranici ještě posunul, když tratí doslova prolétl za 2:41,37 minuty.

Zahanbit se nedali ani čeští jezdci. Miloš Beneš s Osellou vytvořil nový český rekord na šternberské trati časem 2:46,39 min. Domácí Petr Trnka s dvoulitrovým Ligierem zajel skvělý čas 3:02,30 a další z borců, kteří jezdí do šternberský klub a trať by mohli jezdit poslepu Václav Janík s Normou vyhrál skupinu S2-SC do 3000 ccm. Známý televizní kuchař Filip Sajler ovládl s třílitrovým Mitsubishi skupinu N, což je jeho životní úspěch.

Reklama