Hlavní obsah

Kopecký si podmanil úvod Barum rallye

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký v pátek v noci úspěšně vykročil za sedmým triumfem na Barum rallye ve Zlíně. Hlavní favorit soutěže, která je vedle českého šampionátu i součástí mistrovství Evropy, vyhrál úvodní městskou rychlostní zkoušku. Největší hvězda ve startovním poli Španěl Daniel Sordo na úvod zajel až jedenáctý čas. Člen továrního týmu Hyundai na Kopeckého i kvůli defektu ztratil přes deset sekund.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Barum Czech rallye Zlín, závod seriálu mistrovství Evropy a mistrovství České republiky v automobilových soutěžích, slavnostní zahájení 24. srpna 2018 na náměstí Míru ve Zlíně. Česká posádka Jan Kopecký (vpravo) a Pavel Dresler s autem Škoda Fabia R5.

Článek

Průběžně druhý je Rus Alexej Lukjaňuk. Vedoucí muž kontinentálního šampionátu zaostal za Kopeckým o 2,1 sekundy. Třetí je Václav Pech, který byl o dalších 1,7 sekundy zpět. V elitní desítce se z domácích jezdců drží sedmý Roman Odložilík, za nímž následují Miroslav Jakeš, Martin Březík a Filip Mareš.

Rallye dnes pokračuje osmi rychlostními zkouškami, které by mělo provázet proměnlivé počasí s deštěm. „Jelikož jsme nevyhráli kvalifikaci, tak bych byl rád, aby bylo sucho. To ale nebude, takže doufáme, že se nám podaří vždy zvolit správné pneumatiky a předvedeme to nejlepší," řekl Kopecký, který ve Zlíně ovládl předešlé tři ročníky soutěže.

Nad počasím a volbou pneumatik již přes startem přemýšlel i Sordo, který by také uvítal sucho. „Mohl bych si pak rallye více užít, takhle to bude ještě složitější. Řada domácích jezdců má se zdejšími tratěmi velké zkušenosti a dva průjezdy na dokonalé napsání rozpisu jsou málo," řekl šestý muž průběžného pořadí mistrovství světa.

Barum Czech rallye Zlín, závod seriálu mistrovství Evropy a mistrovství České republiky v automobilových soutěžích - po 1. rychlostní zkouše:
1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 7:07,2
2. Lukjaňuk, Arnautov (Rus./Ford Fiesta R5) -2,1
3. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) -3,8
4. Grjazin, Fjodorov (Rus./Škoda Fabia R5) -5,6
5. Yates, Edmondson -6,5
6. Ingram, Whittock (všichni Brit./Škoda Fabia R5) -7,4
7. Odložilík, Tureček (Ford Fiesta R5) -8,5
8. Jakeš, Machů (Škoda Fabia R5) -8,6

Reklama

Související témata: