Hlavní obsah

Katalánskou rallye vyhrál Loeb, do čela MS se posunul Ogier

Aktualizováno

Katalánskou rallye vyhrál Francouz Sébastien Loeb před krajanem Sébastienem Ogierem, který se po předposlední soutěži dostal do čela průběžného pořadí mistrovství světa. Obhájce titulu vede o tři body před Belgičanem Thierrym Neuvillem. Již jistý šampion třídy WRC2 Jan Kopecký dojel ve své kategorii druhý za Finem Kallem Rovanperäm, celkově byl třináctý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sebastian Loeb vyhrál Katalánskou rallyeVideo: sntv

 
Článek

Devítinásobný mistr světa Loeb jel letos s citroënem třetí rallye v sezoně a dočkal se prvního vítězství od roku 2013. Do vedení před Fina Jariho-Mattiho Latvalu ho vynesla lepší volba pneumatik před dnešní úvodní rychlostní zkouškou.

Na katalánských cestách, kde se střídá šotolina a asfalt, triumfoval Loeb už podeváté. Celkově vyhrál v šampionátu 79. rallye. "Je to velká satisfakce, už jsem nevěřil, že ještě někdy dokážu zvítězit. Přitom jsem se tady vždycky ráno dostával těžko do rytmu, až dneska to bylo jiné," řekl vítěz.

Jeho nástupce na trůnu Ogier, který letos s fordem útočí na šestý titul za sebou, měl před soutěží na Neuvillea sedmibodovou ztrátu. Jeho belgický soupeř ale skončil s hyundaiem čtvrtý, když do cíle poslední erzety dojel s defektem a o půl sekundy prohrál souboj o třetí místo s Britem Elfynem Evansem.

"Měli jsme smůlu. Na cestě byl kámen, já se mu nedokázal vyhnout a zničili jsme ráfek pravého předního kola. Jsem zklamaný, že jsem neskončil na stupních vítězů ani nezískal důležité body v power stage," uvedl Neuville, jenž vedl pořadí šampionátu od květnové Portugalské rallye.

"Samozřejmě by bylo ještě lepší, kdybych vyhrál, ale jsem šťastný, že jsme získali spoustu bodů. Nejdůležitější je, že jsme v pořadí MS před Thierrym," pochvaloval si Ogier, který celý víkend bojoval s volbou pneumatik.

Šanci na titul má stále i třetí muž šampionátu Ott Tänak z Estonska, který ve Španělsku dojel šestý a na Ogiera ztrácí 23 bodů. Závěrečná rallye je na programu od 15. do 18. listopadu v Austrálii.

Katalánská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C3) 3:12:08,0,
2. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta) -2,9,
3. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta) -16,5,
4. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -17,0,
5. Sordo, Del Barrio (Šp./Hyundai i20) -18,6,
6. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris) -1:03,9,
...13. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia) -8:48,1.
Průběžné pořadí MS (po 12 z 13 soutěží):
1. Ogier 204,
2. Neuville 201,
3. Tänak 181,
4. Lappi 110,
5. Latvala (oba Fin./Toyota Yaris) 102,
6. Mikkelsen (Nor./Hyundai i20) 84,
...14. Kopecký 17.
Pořadí týmů:
1. Toyota 331,
2. Hyundai 319,
3. M-Sport Ford 306,
4. Citroën 216.

Reklama

Související témata: