Hlavní obsah

Český fotograf bude na Dakaru u největší hvězdy. Alonso je prima chlap, říká Chytka

Praha

Senzační zpráva o tom, že Fernando Alonso pojede slavnou Rallye Dakar, obletěla celý svět už před časem. Teď je tady super novinka číslo 2. Výkony dvojnásobného mistra světa formule 1 bude v Saúdské Arábii nejdetailněji sledovat Čech Marian Chytka (30). Rodák ze Vsetína je totiž fotografem stáje Toyota, za kterou legendární španělský pilot závodí. „Měl jsem ho možnost lépe poznat při testování v Polsku. Působil na mě jako prima chlap a neskutečný profík. O cokoliv jsem ho požádal, to udělal," prozradil Chytka.

Foto: Sport.cz

Český fotograf Marian Chytka bude na Dakaru u největší hvězdy.

Článek

Příležitost fotit takovou hvězdu jen dokazuje, že Chytka nyní patří k nejžádanějším fotografům v motoristické branži. Toyota je jeho klientem přibližně tři roky. „Spolupráce s Alonsem vznikla tak nějak automaticky. Bylo moc fajn, pracovat s ním při testování v Polsku, kde jsem ho vlastně fotil poprvé. Neměl tolik povinností, které normálně mívá, když někde závodí. Bylo vidět, jak si to daleko víc užívá, když kolem něj nestojí tisíc lidí. Působil uvolněně. Snažil se mi vyhovět. Spolupracuje se s ním parádně a je fakt v pohodě," popsal Chytka.

Fotograf si všiml, s jakou pílí Alonso k přípravě přistupuje. Dakar je pro něj prý velká výzva a úspěchu obětuje úplně vše. „Je úžasné sledovat, jak k tomu přistupuje a jak rychle se zlepšuje. Říkal mi třeba, že největší problém je pro něj brzdění. Na asfaltu zastaví na pár metrech přesně tak, jak potřebuje. Ale v nezpevněném terénu, když dupne na brzdu, tak auto letí dál. Na tom v poslední době nejvíc pracoval," prozradil Chytka. A Alonsova forma evidentně stoupá. „Objevil se na závodech v Maroku a taky v Saúdské Arábii, kde dokonce dojel na třetím místě. Snaží se teď najezdit co nejvíce kilometrů, aby se s autem sžil."

Alonso má po světě miliony fanoušků. Jeho účast proto Dakar posune ve sledovanosti zase dál. Důkazem budiž zmíněný závod v Maroku. Poté, co se objevila informace, že ho španělský borec pojede, se na něj hned akreditovalo dalších 25 novinářů. „Předpokládám, že to samé, respektive ještě větším měřítku, bude i na Dakaru. Taky v Toyotě mi říkali, že jen informace o tom, že Alonso v týmu pojede, měla větší ohlas a hodnotu, než že v letošním roce Toyota poprvé Rallye Dakar vyhrála," přiblížil.

Třicetiletý Chytka bude na Dakaru už podeváté. S focením začal ve třetím ročníku na právech, když doprovázel bratra při závodech. „Nejdřív mě to vlastně ani moc nebavilo, ale káply z toho občas nějaké peníze, takže jsem tomu pár víkendů obětoval. Zlomilo se to až v roce 2010, kdy jsem právě s bráchou poprvé vyrazil na Dakar. Tam mě to pohltilo a postupně se to rozjelo do něčeho, v co jsem asi nikdy ani nedoufal. Focení se stalo mým životem," konstatoval úspěšný Čech.

Fakt, že se Dakar přesunul po 11 letech z Jižní Ameriky vítá. „Bude to zase úplně něco jiného. Organizátoři vybrali zajímavé místo nejen pro závodníky, ale i pro fotografy. Je tam velmi rozmanitý terén, bude to pestré. A hlavně neokoukané. Pro veřejnost byla ta země otevřena teprve před dvěma měsíci. Nyní už můžete získat turistické vízum a vyrazit se tam podívat, což dříve nešlo. V tomhle směru to bude nové pro každého. Těším se na to," řekl Chytka s tím, že pro něj samotného je Dakar droga.

„Člověk se na něm stane závislý. I pro fotografa je ale neuvěřitelně náročný. Z hlediska mé práce je to jednoznačně nejdůležitější akce za celý rok. Vše k tomu směřuji. Je to strašně moc zodpovědnosti vůči klientům, kterých je zase víc, než jsem chtěl. A to jsem jich takových patnáct odmítl. Už bych to ale nebyl schopný pokrýt. Můj tým bude mít nejspíš šest lidí, jedeme ve dvou autech. Můj brácha je tentokrát spolujezdcem Martina Prokopa, což je další změna."

Kdo si myslí, že se na závod chystají jen sportovci, je na omylu. I fotografové věnují přípravě spoustu času. Chytka letí do dějiště závodu už za pár dní. Před Dakarem se tam koná národní mistrovství v dálkových rallye, což pro něj bude skvělá příležitost najít si nejlepší místa.

„Spousta těch tras se prolíná s Dakarem, takže tu oblast budu moct poznat a nachystat se tak, abych pak předvedl co nejlepší výkon i já. V Saúdské Arábii už jsem fotil i v předchozích letech, naposledy někdy tři čtyři roky zpátky, ale od té doby se spousta věcí změnila a tak jsem si chtěl být jistý, že mě nic na Dakaru nepřekvapí," prohlásil Chytka.

Bezpečnostních hrozeb po zářijových útocích dronů na saudskoarabské rafinerie se prý neobává. „Člověk to vnímá. Dakar je samozřejmě pro teroristy zajímavý cíl, je tam hodně lidí pohromadě. Ale útoky na rafinerie byly podle mě trochu o něčem jiném, než že by někdo chtěl útočit na "turisty". Taky si říkám, že Saúdská Arábie si je vědoma toho, kolik lidí tam pozvala, že bude pod drobnohledem, a že se bude snažit, aby se tam nic nestalo," myslí si.

Za poslední Dakar v Peru udělal jeho celý tým přes sto tisíc fotek. „Denně jsem procházel asi osm tisíc fotek. Ve finále to bylo přibližně pět tisíc upravených snímků. Podobné to bude i tentokrát. Čeká nás tam všechny zase dřina, ale to mě na tom baví. Pro dobrou fotku bych udělal téměř vše."

Reklama