Hlavní obsah

Loprais už leští tatru před startem

BUENOS AIRES

Pořádný mumraj byl v úterý a ve středu v přístavu v Buenos Aires. Účastníci dálkové Rallye Dakar si tu přebírali svoje stroje, které tři týdny putovaly z Le Havre po moři na jihoamerický kontinent. Na obrovské ploše byly stovky motocyklů, osobních automobilů a kamiónů. Každý nakonec našel svoje vozidlo.

Článek

„Samozřejmě jsem byl trochu nervózní, jestli bude všechno v pořádku. Plavba proběhla bez problémů, všechna auta jsou vcelku a nepoškozená,“ říkal spokojeně Aleš Loprais do telefónu. Jeho tým má kromě závodní tatry ještě dvě doprovodné a k tomu nissan, který povede v novinářském konvoji šestinásobný vítěz Dakaru Karel Loprais. O českou legendu byl také v Buenos Aires velký zájem.

„Let z Madridu přes Santiago trval třináct hodin, ale přežili jsme, i když to bylo úmorné. V letadle jsme ladili týmovou taktiku na závod a probírali konkurenci. Bude to hodně náročné. Jsou tu v plné síle Kamazy, kamióny DAF i další soupeři. Všechno se už chystá na start sobotní první etapy,“ přiblížil atmosféru Aleš Loprais.

V Buenos Aires panují třicetistupňová vedra. „Byl to pořádný teplotní skok, ale my už jsme na podobné podmínky zvyklí. Určitě je příjemnější pracovat v teple, než v mrazu. Auta jsme museli nejprve umýt, naleštit a všechno zkontrolovat. Naštěstí žádný problém se nikde neobjevil. Práce je ale hodně. Všechno je třeba doladit, rozdělit materiál tak, abychom měli v závodní tatře to nejnutnější. Silvestrovské oslavy nebudou nijak bouřlivé. Každý toho má plné zuby, takže chvilku posedíme, přiťukneme si. Bude to změna, slavit poslední den v roce a vstup do nového na jihoamerickém kontinentu,“ dodal Aleš Loprais s tím, že všem v Česku přeje v tom novém pevné zdraví a hodně štěstí i úspěchů.

Jeho posádka bude kompletní až na Nový rok. „S námi přiletěl mechanik a druhý řidič Milan Holáň, navigátor Vojta Štajf dorazí 1. ledna. Ten bude mít Silvestr nejzvláštnější. U přejímek už budeme všichni,“ rozloučil se Aleš Loprais.

Reklama

Související témata: