Hlavní obsah

Hänninen obhájil triumf na Bohemia rallye

MLADÁ BOLESLAV

Finský pilot Juho Hänninen se Škodou Fabia S2000 vyhrál víkendovou Bohemia rallye, která se jela jako pátý podnik automobilového šampionátu České republiky. Lídr šampionátu Intercontinental rallye challenge si spravil chuť po karambolu v belgické Ypres rallye, kde minulý víkend havaroval, a obhájil v okolí Mladé Boleslavi loňský triumf.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Juho Hänninen s vozem Škoda Fabia S2000 na jedné z rychlostních zkoušek Rallye Bohemia.

Článek

„Musel jsem o vítězství tvrdě bojovat, protože rychlostní zkoušky byly hodně rozdílné. Mně více vyhovovaly dlouhé nedělní úseky. Ty mi k vítězství pomohly. Pořád platí, že se na asfaltu učím. Ale s každým kilometrem jsem lepší a lepší. Bral jsem soutěž i jako přípravu na srpnovou Barum rallye, která je součástí šampionátu IRC, i když tam je asfalt trošku rychlejší a uskákaný,“ říkal v cíli soutěže Juho Hänninen.

Pilot továrního týmu Škoda Motorsport položil základ k vítězství už v průběhu sobotní etapy, kdy vyhrál tři měřené úseky a těsně vedl před Pavlem Valouškem rovněž ve Fabii S2000. V neděli pak Fin zajel na čtyřech erzetách nejlepší čas a v součtu s páteční diváckou erzetou na autodromu v Sosnové tak měl rodák z městečka Punkaharju osm nejrychlejších průjezdů.

Atak Francouze Bryana Bouffiera s Peguetoem 207 S2000, který vyhrál poslední sobotní měřený úsek a první nedělní, odvrátil Fin bleskově. Ve dvanáctém a třináctém měřeném úseku jasně dominoval, definitivní pečeť na triumf pak přidal v poslední zkoušce soutěže, když francouzského pilota porazil o dvacet vteřin. „Žádnou oslavu triumfu připravenou nemám. Ale určitě něco vymyslím. Jedinou jistotou je, že v pondělí musím odletět do Anglie,“ usmíval se Hänninen.

Valoušek po havárii odstoupil

Stejně jako v sobotu pilotům znepříjemňoval život pekelný žár. Výheň ale pranic neubrala na jejich zběsilé rychlosti. Na tu doplatil pilot Škoda Delimax týmu a vedoucí muž průběžného pořadí českého šampionátu Pavel Valoušek, který se Škodou Fabia S2000 v sobotu vyhrál čtyři erzety, ale v neděli na útočícího Bouffiera začala ztrácet. Při honičce o sekundy na průjezdu patnáctým měřeným úsekem havaroval a musel ze soutěže odstoupit. Druhé místo tak spadlo do klína pilotovi ze země galského kohouta, jenž nakonec vyhrál tři měřené úseky.

V tuhé bitvě o třetí místo pak Prokop startujícího s Fordem Fiesta S2000 porazil Romana Krestu na Peugeotu 207 S2000, jehož zbrzdil v průběhu třinácté rychlostní zkoušky defekt. „Byl jsem připravený Romana kvůli bodům do šampionátu pustit klidně před sebe, ale on za mnou přišel a řekl mi, že pojedeme naplno oba a rozhodne se na trati,“ přiznal Martin Prokop v cíli soutěže, který měl před poslední rychlostní zkouškou náskok pouhé 1,7 vteřiny na Krestu. Ten jel navíc poslední úsek dlouhý osmadvacet kilometrů s poškozenými tlumiči.

Bohemia rallye - konečné pořadí
1. Hänninen, Markkula (Fin., Škoda Fabia S2000) 2:01:35,4 min., 2. Bouffier, Panseri (Fr., Peugeot 207 S2000) +20,2, 3. Prokop, Tománek (ČR, Ford Fiesta S2000) +2:00,3 min., 4. Kresta, Gross (ČR, Peugeot 207 S2000) +2:16,5, 5. Pech, Uhel ČR, Mitsubishi Lancer Evo IX) +4:03,2, 6. Solowow, Baran (Pol, Ford Fiesta S2000) +4:23,5, 7. Kajetanvowicz, Baran (Pol, Subaru Impreza Sti) +4:56,9, 8. Tarabus, Trunkát (ČR, Škoda Fabia S2000) +5:01,0.

Reklama

Související témata: