Hlavní obsah

Sébastien Loeb: S dcerou Valentine se moc těšíme ke krbu

Sedmkrát získal titul mistra světa. Sébastien Loeb, pilot Citroënu, po letech fenomenálního tažení šampionátem rallye už není obyčejným smrtelníkem. Přesto se na nadcházející vánoční svátky těší jako každý jiný. V exkluzivní zpovědi pro Právo přiznal, že zejména kvůli tříleté dceři Valentine si nejkrásnější dny v roce užívá stejně jako v dětství.

Foto: ČTK/AP

Sebastien Loeb

Článek

Jak je těžké potěšit sedminásobného šampióna, který může mít vše, na co pomyslí?

Já nepotřebuji žádné dárky. Pro mě má největší cenu vědomí, že jsou všichni blízcí, které mám rád, zdraví! Zní to obyčejně, ale vážně je to tak. Po namáhavé sezóně je pro mě nejvzácnější, když mohu být v klidu a v rodinném kruhu.

Je pro vás období kolem svátků balzámem po celoročním závodním shonu? V letošním roce mělo MS třináct podniků, nová sezóna bude stejně dlouhá. Kolik času vlastně trávíte doma?

Málo. Neuvěřitelně málo. Momentálně mi život profesionálního jezdce bere hodně, ale opravu hodně času.

Nevyčítá vám manželka, že jste tak často mimo domov a nemáte na rodinu moc času?

Naštěstí má pro moje vytížení pochopení. Seznámili jsme se v okamžiku, kdy už jsem se věnoval rallye. Proto všechno snáší.

Takže nemáte dostatek času ani na dcerku?

Přiznávám, že ne. Nicméně se alespoň snažím o kvalitu společně strávených chvil, když už Valentine nemohu dát kvantitu.

Vynahradíte desítky dnů strávených v průběhu roku po hotelích dceři nějakými dárky? Nemáte sklony ji rozmazlovat a dovolit jí více než manželka?

Myslím, že jsem docela nadšený táta. Rád trávím s Valentine čas jen ve dvou. Pak se nejvíc užijeme. A snažím se ji nerozmazlovat. Spíše ji učím znát hodnotu věcí. Ale přiznávám, někdy je fakt těžké odolat...

Zůstává vám po splnění otcovských povinností a závazků vůči rodině aspoň chvilka na koníčky? Jak nejraději relaxujete?

I mimo závodní vůz vyhledávám adrenalinové okamžiky. Mám rád silné zážitky. Jezdím na motorce, na motokárách a také mě nesmírně těší lyžování. A jako každý se snažím najít si čas na přátele.

Přiblížíte nejkrásnější svátky v roce ve vaší rodině?

Tradičně budeme čekat na Père de Noel, což je francouzský Ježíšek. Ten naděluje až pětadvacátého prosince ke krbu hodně dárečků. S narozením dcerky Valentine pro mě získaly Vánoce jiné kouzlo. Jsou úplně odlišné proti tomu, co jsem znal v minulosti. Moc mě teď baví a na pětadvacátého se nepopsatelně těším.

Valentine jsou tři roky. Co jí vykouzlí na tváři největší úsměv?

Většinou jsou to úplné maličkosti, do kterých bych to nikdy neřekl. Nejradši má samozřejmě jakékoliv hračky. A stále jsou hodně žádaná autíčka, přestože už jich má nepočítaně.

Vybrat dárek pro dcerku asi není tak složité jako pro manželku. Čím potěšíte vaši životní partnerku?

To je vážně nepředstavitelně těžký úkol. Na tohle já prostě nemám buňky...

Prozradíte zážitky z vánočních svátků, když jste byl ještě dítě?

Asi nejvíc vzpomínám na to tajemno, jestli něco najdu ráno u krbu. Ani jsem často nemohl před nadělováním usnout. Asi jako všechny děti. Teď prožívám tuhle speciální atmosféru znovu s dcerou a jsem za to nesmírně rád.

Reklama

Související témata: