Hlavní obsah

Kopecký před Barum rallye: Vysoké teploty jsou horší pro diváky

Teploty, které na slunci stoupají vysoko přes 40 stupňů Celsia, provázejí start Barum rallye. Větší problém než pro účastníky soutěže, zařazené vedle českého šampionátu i do seriálu Intercontinental rallye challenge a mistrovství Evropy, to ale představuje pro diváky. Myslí si to jeden z favoritů Jan Kopecký.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Automobilový závodník Jan Kopecký

Článek

"Na jednu stranu je to lepší, než kdyby pršelo. Ale tohle horko už je docela solidní. My v autě to přežijeme, ale diváci se musejí hodně namazat, jinak by se spálili," řekl ČTK tovární jezdec Škody před večerním startem.

Fanoušků rallye by na Zlínsko mělo zavítat více než 200.000 a svůj zájem dokumentovali již dnes. Hodně jich dorazilo už na dopolední zkušební rychlostní test, řada z nich si dokonce už v pět ráno začala hlídat pozice na mostě, z kterého je nejlépe vidět při večerní městské rychlostní zkoušce. "To je neuvěřitelné," kroutil hlavou Kopecký.

Druhý muž průběžného pořadí IRC přiznal, že i přes vysoké teploty bude mít ve voze stejné množství tekutin jako jindy. "Na každou sekci rychlostek vozíme asi čtyři litry pití, což stačí. A na horko v autě jsme zvyklí, to je tam vždy," pousmál se Kopecký, podle jehož odhadu bude ve voze asi 70 stupňů Celsia. "Je to jako v sauně," řekl.

V nejteplejších podmínkách prý závodil v roce 2006 v Řecku, kde bylo ve stínu sedmatřicet stupňů. "A jezdili jsme tam padesátikilometrové rychlostky. To bylo peklo," uvedl Kopecký, který na rozdíl od některých kolegů používá i klasické nehořlavé spodní prádlo pod kombinézu. "Můžeme použít mentolové, které ale štípe. Není mi to moc příjemné," uvedl Kopecký.

I když má k dispozici na závod tři kombinézy, nemění ani ty. "Ona většinou do té doby, než dojedeme do servisu nebo na start další sekce, proschne. Jen si měníme spodní prádlo," dodal Kopecký.

Reklama

Související témata: