Hlavní obsah

Osmi tituly překonal legendu. Schumacher mi poslal gratulaci do auta, culil se Loeb

Překonal legendu a sám se jí stal. Francouz Sébastien Loeb s Citroënem DS3 WRC vyhrál ve Walesu během víkendu při Britské rallye osmý titul mistra světa v řadě. K fantastickému výkonu dostal gratulaci i od sedminásobného šampióna formule 1 Michaela Schumachera. V servisním parku v Builth Wells Loeb promluvil exkluzivně pro Právo a MF Dnes nejen o srovnání s fenomenálním německým pilotem.

Foto: Toby Melville, Reuters

Už poosmé po sobě Sébastien Loeb (vpravo) a navigátor Daniel Elena stříkali šampaňské jako mistři světa v rallye.

Článek
Fotogalerie

Sezóna pro vás končí vytouženým titulem, ale asi jste si finiš Britské rallye představoval jinak než nehodou na přejezdu.

Jestli se mi něco podobného mělo přihodit, tak právě tady ve Walesu a v neděli, kdy jsem nepotřeboval body. Naboural do mě nějaký španělský divák a byl velmi nešťastný. Rozbrečel se. Šlo o jeho špatný reflex, prostě přejel vpravo. Ale přijel jsem pro titul mistra světa, který mám. Tudíž jsem v pohodě (usmívá se).

Osm titulů světového šampióna nikdo v historii nezískal. Cítíte se jako legenda?

Je to skvělé! Osminásobný mistr světa… Hlavně cítím velkou úlevu, že jsme cestu k titulu dotáhli. Musel jsem hodně tvrdě bojovat. V průběhu celé sezóny. A byl jsem na všechno sám se skvělým navigátorem Danielem Elenou, bez něhož bych nebyl tak úspěšný. Každopádně jsem měl osud pořád ve vlastních rukou, nemusel jsem se spoléhat na žádnou týmovou režii.

Sébastien Loeb s vozem Citroën DS3 WRC na trati Britské rallye.foto: Reuters/Toby Melville

Který závod byl klíčový?

Hodně těžká byla minulá soutěž v Katalánsku. Napětí bylo děsné. Měli jsme stejně bodů s Hirvonenem. Jak se ukázalo tady ve Walesu, titul jsme vyhráli ve Španělsku.

Cestu k triumfu vám usnadnil jediný konkurent Mikko Hirvonen z Fordu, který v pátek havaroval. Bylo těžké se po jeho odstoupení koncentrovat na zbytek soutěže?

Nejsložitější bylo hned páteční odpoledne. Věděli jsme, že Mikko bude v případě návratu do sobotní etapy výrazně penalizován, a tak jsme nechtěli riskovat. Ale současně jsme přemýšleli, jestli nejde o nějakou strategii. Přitom nám každý už blahopřál, ale my jsme nevěděli, jaká je situace. Bylo to trošku zmatené a divné získat titul po třetině soutěže.

Kdo vám gratuloval?

Hodně lidí. Přišla mi na mobil textová zpráva i od Michaela Schumachera. Už v pátek. Ještě jsme byli na trati v autě při odpoledních zkouškách a už mi psal z Emirátů, kde trénoval na závod, že blahopřeje.

Co pro vás blahopřání od jednoho z nejlepších pilotů formule 1 a legendy motorsportu znamená? Cítíte se být kvůli počtu titulů lepším pilotem než on?

Gratulace od Michaela je pochopitelně krásná! Ale jde o dvě odlišné disciplíny, které nemůžete srovnávat. Nemáme přímou konfrontaci.

Sébastien Loeb s vozem Citroën DS3 WRC na trati Britské rallye.foto: Reuters/Toby Melville

Smlouvu u Citroënu máte ještě na další dvě sezóny. Je možné vyhrát deset titulů v řadě?

Možné je samozřejmě všechno (směje se)… Ale už osm je jako sen! Jsem vážně šťastný za tak skvělou bilanci.

Jak se za osmý titul odměníte?

Nemám žádné konkrétní plány, ale nebudu mít hned dovolenou. Čeká mě totiž ještě nějaké testování vozu. Potom také exhibiční závody v Itálii a ve Francii. No a následně už budu konečně odpočívat s manželkou a dcerkou, jimž můj titul patří nejvíce ze všech.

Už máte plány na dobu po odchodu ze světa rallye?

Mám nějaké zkušenosti se závody na okruzích a byl jsem nadšený. Líbily se mi závody i atmosféra kolem. Le Mans je legendární. Nebylo by špatné jednou mít vlastní tým a postavit se na start. Rozhodně nehodlám opustit závody nadobro. Vytrvalostní disciplíny jsou dobrou alternativou, jak mohu zůstat u své vášně.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články