Hlavní obsah

Zranění Loprais a spol. čekali na spásu dlouho. Až druhý vrtulník pomohl

AREQUIPA

Těžkou nehodu zažila v úterý na Rallye Dakar posádka českého kamionu Tatra s pilotem Alešem Lopraisem. Ten má poškozené dva obratle, další člen posádky Michal Ernst zlomené žebro a mechanik Petr Almáši zůstal s těžkým otřesem mozku v nemocnici v Chile. Po nehodě závodníkům pomáhala s ošetřováním skupina českých fanoušků, kteří se legendární soutěže účastní a místem havárie projížděli krátce po závodním autě.

Foto: Sport.cz

Lopraisova tatra se na Dakaru řítila do propasti.

Článek

"Bylo to hrozné. Když jsme tam přijížděli, viděli jsme něco žlutého mimo silnici. Když jsme zastavili a přiběhli na místo, viděl jsem Michala (Ernsta), jak sedí vedle na bobku a ukazuje, že je OK. Vedle ležel Aleš (Loprais), hůř dýchal, ale taky byl OK. Petr (Almáši) ležel na zemi před kabinou a všude byla usychající krev," popsal ČTK nehodu jeden z fanoušků. Až poté u nehody zastavily další závodní posádky, které například vypnuly baterie, aby kamion nezačal hořet.

Česká skupina se posádce snažila pomoct, kolem Almášiho vytvořila ochranný štít z ručníků. "Několikrát jsem mu měřil pulz, ale byl strašně slabý. Byl letargický, ale komunikoval. Pak začal neskutečně se táhnoucí časový úsek," uvedl.

Hodinu čekali na další vrtulník

Po 40 minutách přiletěla helikoptéra s dvěma doktory, kteří se snažili závodníkům pomoct. "Trochu mě ale zarážel styl kontroly, kde s Petrem cvičili jako na spartakiádě a přitom netušili, jestli nemá něco s páteří. Říkal jsem si ale, že snad vědí, co dělají," řekl muž, který má zkušenosti se zajištěním klasické rallye.

Zranění závodníci museli čekat na další větší helikoptéru, která je přepravila do nemocnice. "Byl to docela šok, když nám pilot řekl, že musíme čekat na druhý stroj," přiznal. Vojenská helikoptéra přiletěla za více než hodinu. "Mezitím se Alešovi přitížilo a dýchal hůře," dodal jeden z českých fanoušků, kterému se nakonec podařilo lékaře přesvědčit, aby do helikoptéry vzali i zraněného Ernsta.

Reklama

Související témata: