Hlavní obsah

Nevyjde schody, unaví se na simulátoru. Caise trápí postcovidový syndrom

Praha

To není dobré. Talentovaný pilot Erik Cais se nemůže zbavit následků po prodělaném onemocnění Covid-19. Komplexní vyšetření ukázalo na zdravotní komplikace – vir se mu usídlil na srdci. Caise tak čeká několik týdnů v klidovém režimu, musel proto zrušit nejbližší program, tedy účast na rallye v italském SanRemu a hlavně na světovém podniku v Chorvatsku. Každý den dostává injekci proti tvorbě krevních sraženin. „Jsem překvapený, co všechno se mnou koronavir dělá. Nedokážu vyjít schody, zadýchávám se a jen spím. Pro sezonu je to velká komplikace," přiznal Cais z Orsák Rallysport týmu.

Foto: Martin Husár

Český pilot Erik Cais skončil na Valašské rallye pátý.

Článek
Fotogalerie

Covid-19 prodělal koncem února, od té doby absolvoval dvě soutěže – v Itálii a domácí Valašku. Právě na ní skončil na pátém místě a v posledních dvou rychlostních zkouškách vybojoval medailové pozice. Přitom ho stále trápila únava a bolesti hlavy. „Až teď si zpětně uvědomuji, že to byl vlastně zázrak. Musel jsem se vymáčknout na maximum, abych se mohl soustředit a vnímat auto. Po cestě domů jsem pak usínal," popisoval Cais, který se vzhledem k převládající únavě rozhodl podrobit důkladným lélařským vyšetřením.

Místo úlevy se však dostavilo nepříjemné překvapení. Výsledky nebyly dobré – koronavir má Cais stále ve svém těle, pořád ho zatěžuje na srdci. „Myslel jsem, že to budou plíce, ale ono to všechno úzce spolupracuje v organismu. Bohužel, covid je svinstvo. Na tento syndrom stále není lék, nejdůležitější je tak klidový režim," popsal Cais.

Foto: Martin Husár

Český pilot Erik Cais patří k největším talentům světové rally.

I když je mu 21 let, je profesionálním sportovcem se zkušenostmi v továrním cyklistickém týmu, stále není zdravotně v pořádku. „Jsou dny, kdy nemohu vyjít ani schody a furt kašlu. Projdu se k autu, zjistím, že dýchám jako lokomotiva, a jdu zase domů," popsal nepříjemnosti.

Největší překážkou je pak konstantní únava. „Vůbec jsem nepočítal s tím, že mě covid tak sejme. Myslel jsem, že ho po pěti dnech vyležím. Teď spím devět hodin, probudím se, hodinu funguji a pak zase na tři hodiny usnu. A to se říká, že tato pandemie působí hlavně na obézní a starší lidi," dodal Cais, který bude minimálně měsíc v klidovém režimu.Přání má teď daleko skromnější. „Abych se co nejdříve mohl vydat na delší procházku. To zatím nemohu," konstatoval.

Stihne začátek evropského šampionátu?

Nadějný pilot rallye dostává každý den injekci a podle následně vyhodnoceného zdravotnho stavu se pro něj připraví další plán akcí. Ten původní je narušený – člen Orsák Rallysport týmu měl startovat v Itálii a o víkendu na mistrovství světa v Portugalsku. Cais se teď upíná květen a start evropského šampionátu. Ten je pro pilota Fordu Fiesta Rally2 prioritní.

A jak se Cais v současné době připravuje? Dívá se na on-boardy z předloňských ročníků rallye. „Mrzí mě, že nemohu hrát rallye na simulátoru. Mohu tak na pět minut, pak se mi zvýší tepová frekvence a kašlu," popsal těžkosti nadějný český pilot.

Reklama

Související témata: