Hlavní obsah

Kresta sedmý po první etapě Monte Carla

Skvěle odstartoval do úvodního podniku mistrovství světa v rallye Roman Kresta. Hyundai českého pilota figuruje po první etapě na sedmém místě se ztrátou necelých tří minut na průběžně vedoucího Sébastiena Loeba s citroënem.

Foto: Citroën

Sébastien Loeb s citroënem vede po první etapě Rallye Monte Carlo.

Článek

Kresta se po úvodu soutěže usadil na vynikajícím šestém místě, desáté místo v páté erzetě ale znamenalo pokles o jednu příčku, na šesté místo se protlačil obhájce loňského titulu mistra světa Nor Petter Solberg se subaru.

Český pilot přiznal, že před pátou a šestou rychlostní zkouškou se rozhodl riskovat a narozdíl od většiny ostatních jezdců zvolil pneumatiky pro mokrý asfalt. "Počítal jsem se ztrátou v páté erzetě, kde na trati ležel sníh, očekával jsem ale, že ztracené sekundy doženu v závěrečném testu," uvedl na svých internetových stránkách.

"Bohužel se ale objevil problém s motorem a místo umístění na čelných umístěních v 6. erzetě jsem si připsal minutovou ztrátu. Na tak těžké soutěži ale ztracená minuta není až tak velkou katastrofou," vysvětlil Kresta.

Nejlépe začal Grönholm s novým peugeotem

Premiérová soutěž světového šampionátu měla kuriózní začátek, když vůbec první letošní erzeta byla zrušena z bezpečnostních důvodů kvůli velkému počtu diváků u trati.

Nejlépe v Itálii odstartoval dvojnásobný mistr světa Marcus Grönholm za volantem ostře sledované novinky letošního šampionátu Peugeotu 307 WRC. Po vítězství ve druhé rychlostní zkoušce se usadil na čele průběžného pořadí, kde vydržel až do šestého měřeného úseku. Tam však chyboval a propadl se na průběžnou třetí pozici.

Nejrychlejším časem v šesté erzetě se ale do vedení propracoval jistě jedoucí Sébastien Loeb, který triumfoval i ve čtvrtém rychlostním testu. Na druhé místo před Grönholma navíc poskočil i Estonec Markko Märtin s fordem.

Rallye Monte Carlo pokračuje v sobotu dalšími pěti rychlostními zkouškami v délce 140,79 km, soutěžní premiéru letošního roku zakončí v neděli čtyři erzety v délce 104,4 km.

RALLYE MONTE CARLO - 1. etapa
6 rychlostních zkoušek - 144,13 km
1. Loeb (Fr./Citroën)1:26:38,7
2. Märtin (Est./Ford)+ 18,3
3. Grönholm (Fin./Peugeot 307)+ 18,7
4. Sainz (Šp./Citroën)+ 46,5
5. Duval (Bel./Ford)+ 1:00,5
6. Solberg (Nor./Subaru)+ 1:52,4
7. Kresta (ČR/Hyundai)+ 2:54,0
8. Hirvonen (Fin./Subaru)+ 2:54,8
9. Loix (Bel./Peugeot 307)+ 2:59,8
10. Vouilloz (/Peugeot 206)+ 4:05,7

Reklama

Související témata: