Hlavní obsah

Katalánskou rallye vede obhájce Neuville těsně před Evansem, třetí Ogier ztrácí

Aktualizováno

Po prvním dnu Katalánské rallye je v pozici lídra Belgičan Thierry Neuville s náskokem pouhých sedmi desetin sekundy před britským pilotem Elfynem Evansem. Třetí už se ztrátou 19,4 sekundy je po šesti rychlostních zkouškách vedoucí muž mistrovství světa Sébastien Ogier z Francie, který se ve Španělsku může stát s předstihem poosmé mistrem světa.

Foto: twitter:@OfficialWRC, Twitter

Sébastien Ogier na archivním snímku

Článek

Neuville v hyundai útočí na obhajobu prvenství z roku 2019, kdy se v Katalánsku jelo naposledy. V prvním dnu vyhrál čtyři testy, zbylé dva pro sebe rozhodl Ogierův rival v boji o titul Evans, který měl za volantem toyoty skvělý vstup do závodu a v čele pořadí se držel do čtvrté zkoušky.

První soutěžní den skončil předčasně pro předloňského mistra světa Otta Tänaka z Estonska, který ve čtvrté erzetě havaroval a poroučel se z průběžného šestého místa. Vedle pátého muže MS nepokračuje ani průběžně sedmý Takamoto Kacuta z Japonska, který měl nehodu hned v první erzetě.

Český jezdec Erik Cais je při premiéře v mistrovství světa patnáctý s více než čtyřminutovým mankem na lídra, další debutant Dominik Stříteský, který jede s podporou továrního týmu Škoda Motorsport, je dvacátý.

Ogier měl před Katalánskou rallye na týmového kolegu Evanse náskok 24 bodů, a pokud po předposlední soutěži sezony zvýší odstup na 30, bude o titulu rozhodnuto. V sobotu je na programu dalších sedm testů, v neděli se pojedou ještě čtyři.

Katalánská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) 1:01:26,6
2. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -0,7
3. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) -19,4
4. Sordo, Carrera (Šp./Hyundai i20) -24,8
5. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -38,0
6. Fourmaux, Coria (Fr./Toyota Yaris) -1:10,2
...16. Cais, Žáková (ČR/Ford Fiesta) -4:14,9
20. Stříteský, Hovorka (ČR/Škoda Fabia) -5:02,2

Reklama

Související témata: