Hlavní obsah

Fotbalový šampionát dvacetiletých byl odvolán

CURYCH

Rostoucí napětí v oblasti Perského zálivu v souvislosti s očekávaným úderem Spojených států na Irák donutilo zástupce Mezinárodní fotbalové federace FIFA odvolat mistrovství světa dvacetiletých hráčů. To se mělo uskutečnit od 25. března ve Spojených arabských emirátech.

Článek

Šampionát, kterého se zúčastní 24 reprezentačních týmů včetně České republiky, bude podle funkcionářů odložen na pozdější termín. Přesné datum bude stanoveno až poté, co se politická situace uklidní.

Šéf reprezentačního úseku fotbalového svazu Dušan Fitzel rozhodnutí FIFA schvaloval. "Pod dojmem toho, co zveřejnilo ministerstvo zahraničních věcí, aby se do této rizikové oblasti nejezdilo, je to správné rozhodnutí, protože je tam jistě nebezpečno. Já osobně si nedokáži představit, jak bych to vysvětloval rodičům hráčů a všem kolem týmu," konstatoval Fitzel. Podle něj ale může dojít ke komplikacím. "To, že FIFA turnaj zrušila, je pozitivní z hlediska bezpečnosti, ale pro sport je to horší. Vůbec nevím kdy se šampionát bude hrát a určitě s tím budou obrovské problémy," dodal.

"FIFA lituje, že musela přijmout takové rozhodnutí, ale musíme brát v úvahu svou odpovědnost za hráče, funkcionáře a další lidi včetně zástupců médií a diváků," uvedl předseda FIFA Sepp Blatter.

Reklama