Hlavní obsah

Loeb posedmé ovládl Rallye Monte Carlo, Prokop začal sezónu sedmým místem

Aktualizováno

Francouz Sébastien Loeb posedmé vyhrál Rallye Monte Carlo a ujal se vedení v mistrovství světa. V náročných podmínkách na zasněžených, zledovatělých i rozbahněných cestách a za silného deště i sněžení zvítězil pilot Citroënu s náskokem minuty a 39 sekund před krajanem Sébastienem Ogierem, který debutoval v soutěži s Volkswagenem Polo. Martin Prokop s fiestou po haváriích soupeřů v poslední etapě poskočil z desátého na sedmé místo.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Sebastien Loeb vyhrál letošní rallye Monte Carlo.

Článek

Pořadatelé kvůli složité povětrnostní situaci a stavu trati zrušili závěrečné dvě noční rychlostní zkoušky.

Loeb obhájil loňské prvenství a usadil se v čele šampionátu. Na rozdíl od předchozích devíti sezón ale letos první místo přenechá soupeřům, protože má v plánu už jen tři starty v rallyeovém MS (Švédsko, Argentina a Francie) a ve zbytku sezóny se bude věnovat okruhovým závodům.

Za Ogierem skončil třetí Španěl Dani Sordo s citroënem, který pro sebe v poslední etapě rozhodl souboj s týmovým kolegou Mikkem Hirvonenem z Finska.

Prokop byl po sobotě desátý s obrovskou ztrátou, která po sobotních třech těžkých testech narostla až na 23 a půl minuty. Přesto se posunul kupředu, protože hned v úvodní erzetě závěrečného dne urazili kolo Jevgenij Novikov a Juho Hänninen a havárie znamenala vyřazení Jariho-Mattiho Latvaly.

Tuto zkoušku jezdci absolvovali dvakrát a při prvním průjezdu zůstali s průměrnou rychlostí pod hranicí 60 km/h, při druhém ji piloti lehce přesáhli.

"To byla směsice vody a sněhu, neuvěřitelné, na rovinkách jsme jeli i třicítkou. Kdybychom přidali, rozbijeme auto. V těchhle podmínkách jet není fakt nic zajímavého," konstatoval Loeb. "Ani jsem nejel závodním stylem. Jen na jedničku dvojku. Tohle nebylo závodění, ale snaha zůstat na silnici," řekl pořadatelům Prokop po prvním průjezdu kritického testu.

Rallye Monte Carlo, úvodní podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3 WRC) 5:18:57,2
2. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R WRC) -1:39,9
3. Sordo, Del Barrio (Šp./Citroën DS3 WRC) -3:49,0
4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3 WRC) -5:26,3
5. Bouffier, Panseri (Fr./Citroën DS3 WRC) -8:13,1
6. Östberg, Andersson (Nor./Ford Fiesta RS WRC) -12:03,7
7. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS WRC) -23:27,3
24. Rada, Jugas (ČR/Alfa Romeo 147) -1:09:34,6.
Průběžné pořadí MS (po 1 z 13 závodů):
1. Loeb 25 b.
2. Ogier 18
3. Sordo 15
4. Hirvonen 12
5. Bouffier 10
6. Östberg 8
7. Prokop 6
Pořadí týmů:
1. Citroën Total I 37
2. Volkswagen Motorsport 18
3. Citroën Racing II 15
4. M-Sport Ford 10
5. Lotos 8

Reklama

Související témata: