Hlavní obsah

Francouz Ogier je poprvé mistrem světa v rallye

Štrasburk

Francouzský jezdec Sébastien Ogier je poprvé mistrem světa v automobilových soutěžích. Titul si zajistil poté, co jeho belgický soupeř Thierry Neuville nevyhrál úvodní rychlostní zkoušku Francouzské rallye.

Foto: ČTK/AP

Sébastien Ogier na Australské rallye.

Článek

Právě na asfaltové soutěži ve Štrasburku tak nastalo symbolické střídání na světovém trůnu. Tovární jezdec Volkswagenu Ogier na něj usedl po devítiletém kralování krajana Sébastiena Loeba, který se v letošním roce účastnil jen vybraných závodů MS. "Dokázali jsme to už dnes a jsme šťastní," prohlásil devětadvacetiletý Ogier.

První erzetu Francouzské rallye vyhrál Španěl Dani Sordo, na nějž Neuville ztratil sedm desetin sekundy. Ogier dojel těsně za ním třetí, což by mu stačilo na titul i v případě, že by Belgičan ve speciálně bodované zkoušce zvítězil.

Vizitka francouzského jezdce Sébastiena Ogiera, vítěze MS v automobilových soutěžích:
Datum a místo narození: 17. prosince 1983, Gap
Státní příslušnost: Francie
Výška a váha: 181 cm, 74 kg
Tým: Volkswagen Motorsport (od 2012)
Největší úspěchy: mistr světa v automobilových soutěžích 2013; juniorský mistr světa 2008
Bilance v MS: 69 závodů, 13 vítězství, 22 umístění na stupních vítězů
Ostatní: dravý a cílevědomý jezdec, bývá považován za nástupce legendárního Sébastiena Loeba; v mládí se věnoval lyžování, pétanque či motokárám; se závoděním začal v roce 2006; o dva roky později absolvoval v barvách Citroënu juniorský světový šampionát, který společně se svým současným spolujezdcem Julienem Ingrassiou ovládl; v téže sezóně na Mexické rallye debutoval v seriálu WRC, premiérového triumfu v MS se dočkal v květnu 2010 při Portugalské rallye; v roce 2011 se stal členem továrního týmu Citroënu a dvojkou za krajanem Loebem, v letošní sezóně s ním vyhrál šest závodů, dvakrát skončil druhý a jen dvakrát se nevešel na stupně vítězů; jeho nejlepším dosavadním celkovým výsledkem bylo předloňské třetí místo, loni skončil desátý; jako své koníčky uvádí sjezdové lyžování (dříve se živil jako lyžařský instruktor) a adrenalinové sporty; má vlastní stránky www.sebastien-ogier.com.

Ogier měl tři závody před koncem MS v čele průběžného pořadí náskok 83 bodů. Neuville jej mohl předstihnout pouze v případě, kdyby vyhrál všechny zbývající rallye včetně speciálních zkoušek a Ogier už nezískal ani bod.

I sám Belgičan ale přiznal, že to považoval za nereálné. "Už před startem jsme věděli, že šampionát nejde vyhrát, takže pro nás se vlastně nic nemění. Chceme hlavně uhájit konečné druhé místo," řekl Neuville.

Ogier, který loni závodil za volantem fabie, vyhrál v letošní sezóně šest závodů, dvakrát skončil druhý a jen dvakrát se nevešel na stupně vítězů. Už před startem domácí rallye upozornil, že ani předčasná jistota titulu jeho plány nezmění. "Kdyby se to stalo, nezastavíme. Fanoušci se nemusejí bát, pojedeme na vítězství, i s ohledem na Pohár konstruktérů. Já chci vyhrát každou rallye," uvedl Ogier.

Loeb, jenž ovládl šest z předchozích sedmi ročníků Francouzské rallye, skončil v úvodní zkoušce sedmý. Český jezdec Martin Prokop, který se do MS vrátil po vynechané Australské rallye, obsadil v městské erzetě deváté místo s odstupem šesti sekund za Sordem.

Na startu ve Francii jsou i další dva Češi, Tomáš Kostka jede netradičně se zkušeným britským spolujezdcem Chrisem Pattersonem, který nahradil na poslední chvíli zdravotně indisponovaného Miroslava Houště, a s vozem Citroën DS3 WRC jsou šestnáctí.

Hned na začátku přišel o šanci na dobrý výsledek Martin Hudec. Kvůli chybě spolujezdce absolvovali ve Štrasburku jeden okruh navíc a jsou předposlední s více než desetiminutovou ztrátou.

Francouzská rallye, 11. podnik MS v automobilových soutěžích - po 1. rychlostní zkoušce:
1. Sordo, Del Barrio (Šp./Citroën DS3) 3:20,8
2. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS) -0,7
3. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) -0,8
4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3) -1,4
5. Mikkelsen, Nagle (Nor., Ir./Volkswagen Polo R) -1,5
6. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -2,6,
...9. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS) -6,3,
16. Kostka, Patterson (ČR, Brit./Citroën DS3) -14,5,
81. Hudec, Kotál (ČR/Mitsubishi Lancer Evo IX) -10:07,4.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články