Hlavní obsah

Ogier vyhrál Francouzskou rallye, Loeb zakončil kariéru neslavně havarií

Štrasburk
Aktualizováno

Francouzská rallye byla v neděli svědkem symbolického střídání stráží na trůnu v automobilovém soutěžním sportu. Zatímco po čtvrteční korunovaci potvrdil zisk titulu mistra světa vítězstvím v domácím závodě Sébastien Ogier, jeho předchůdce a idol francouzského publika Sébastien Loeb se s kariérou v rallye rozloučil nešťastně havárií.

Foto: Christian Lutz, ČTK/AP

Francouzští strážníci u vraku vozu Sébastiana Loeba.

Článek

Ogier zvítězil posedmé v sezóně a počtrnácté v kariéře, tentokrát s náskokem 12,2 sekundy před španělským pilotem Citroënu Danim Sordem a o 19,5 sekundy před kolegou z továrního týmu Volkswagenu Jarim-Mattim Latvalou z Finska. Nedlouho po Loebově nehodě skončila rallye i pro českého jezdce Martina Prokopa, který musel kvůli zlomenému čepu kola odstoupit z devátého místa.

Devítinásobný mistr světa Loeb si loučení s rallyeovým sportem představoval jinak. Závod, ve kterém obhajoval loňské prvenství, pro něj skončil v první rychlostní zkoušce třetí etapy havárií. Na mokré vozovce nezvládl pravotočivou zatáčku, sjel ze silnice a v příkopu převrátil svůj citroën na střechu. Devětatřicetiletý pilot i spolujezdec Daniel Elena vyvázli bez zranění.

"A je po všem. Šlo to dneska rychle," konstatoval Loeb. "Byl jsem tam o něco rychlejší, než bylo potřeba. Je to škoda pro tým, škoda pro diváky, kteří na mě čekali (v cíli). Samozřejmě bych svoji poslední rallye raději dokončil, ale nedopadlo to podle plánu," dodal.

Ogier zaútočil hned v první erzetě

Loeb tím pohřbil naděje na vítězné loučení s kariérou. Do poslední etapy odstartoval na čtvrtém místě průběžného pořadí jen s pětisekundovou ztrátou na lídra a solidními vyhlídkami na třetí triumf při čtvrtém startu v rozlučkové sezóně a 79. v kariéře.

Shodou okolností právě v úvodní erzetě závěrečného dne se propracoval do čela klasifikace jeho krajan a nástupce na světovém trůnu Ogier. Tovární pilot Volkswagenu v sobotu stíhací jízdou smazal manko nabrané v pátečním programu špatnou volbou pneumatik a po šestém dílčím triumfu ve Francii převzal vedení. Přidal pak ještě dva nejrychlejší časy, první místo už neopustil a zopakoval ve Francii triumf z roku 2011.

Prokop se po Loebově vyřazení posunul na deváté místo, ale konečnou pro něj znamenala 17. rychlostní zkouška a v ní mechanický problém. "Bylo to pak opravené za pět minut. Taková škoda, ... velké zklamání," uvedl Prokop na sociální síti.

Francouzská rallye - konečné pořadí
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R WRC)2:53:07,6 hod.
2. Sordo, Del Barrio (Šp./Citroën DS3 WRC)-12,2 s
3. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R WRC)-19,5
4. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS WRC)-1:14,1 min.
5. Novikov, Minorová (Rus., Rak./Ford Fiesta RS WRC)-3:10,9
6. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3 WRC)-3:37,7
...
37. Hudec, Kotál (ČR/Mitsubishi Lancer Evo IX)-50:31,2
Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS WRC)nedokončil
Průběžné pořadí MS (po 11 z 13 závodů)
1. Ogier238 b.
2. Neuville142
3. Latvala125
4. Sordo117
5. Hirvonen111
6. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS WRC)81
...
9. Prokop49
Pořadí týmů
1. Volkswagen I339
2. Citroën Total I259
3. M-Sport Ford II157
4. M-Sport Ford I156
5. Citroën Total II59
6. Jipocar51
7. Volkswagen II40
8. Lotos20

Reklama

Související témata: