Hlavní obsah

Loprais odstoupil z Rallye Dakar!

BAMAKO

Karel Loprais svou devatenáctou účast na Rallye Dakar nedokončí. Šestinásobný vítěz legendární soutěže vzdal 28. ročník pouštního dobrodružství s ohledem na nesnesitelnou bolest od naražených žeber, s níž bojoval během posledních pěti dnů. Do senegalské metropole Loprais dojede po asistenční trase, poprvé v kariéře tak musel odstoupit z dakarské rallye ze zdravotních důvodů.

Foto: www.loprais.cz

Karel Loprais (vpravo) a mechanik Petr Gilar.

Článek
Fotogalerie

O odstoupení jedné z ikon Rallye Dakar informoval před startem čtvrteční 12. etapy z hlavního města Mali Bamaka do guinejského Labé manažer Tatra Teamu a Lopraisův blízký spolupracovník Josef Kalina.

"Karel po pětidenním boji s bolestí odstupuje. Má silně naražená žebra po jednom ze skoků ještě z marocké části soutěže. S ohledem na své zdraví nebude pokračovat, jemu ani posádce by to nepřineslo nic dobrého," uvedl Kalina, jenž po Lopraisově boku soutěž třikrát vyhrál a celkem pětkrát stál na stupních vítězů.

Kamion Tatra byl přitom podle jeho slov připraven dobře. "Auto funguje perfektně, to bylo vidět hned od prvních etap. Samozřejmě bude co doladit. Máme na čem pracovat," uvedl Loprais. Je tak zřejmé, že za rok se bude chtít postavit podvacáté na start populární soutěže.

Prášky už nezabíraly, nepomohla ani masáž

Loprais si poranění zad přivodil v páté etapě velmi tvrdým dopadem na levé přední kolo. Jeden z motocyklistů jedoucí po vedlejší pístě tehdy tatrovce nečekaně zkřížil trať a k zabránění havárie v rychlosti přes 120 km/h nebylo jiné řešení než vyjet z tratě. Na bolesti od zhmožděných žeber si 56letý Loprais stěžoval během posledních dnů několikrát, dlouho ale odolával. "Nakonec už nezabíraly ani prášky, ve středu podstoupil důkladnou masáž u fyzioterapeuta, ale ani ta už nepomohla.," dodal Kalina.

Loprais nicméně spolu s navigátorem Alešem Lopraisem a mechanikem Petrem Gilarem do Dakaru dojede, byť po asistenční trase. Dnes se spolu s asistenční Tatrou přesune až do senegalské Tambacoundy, kde bude čekat do pátku na příjezd Martina Macíka. Čtvrteční etapa je maratónská a pilot Liazu se tak bude muset, stejně jako ostatní účastnící soutěže, spolehnout pouze na své síly.

Karel Loprais
Narozen 4. března 1949. Bývalý zkušební řidič Tatry Kopřivnice se poprvé zúčastnil Rallye Paříž - Dakar v roce 1986. Od té doby se na africké pisty a do písčitých dun pravidelně vrací a vždy patří k největším favoritům kategorie kamiónů. Se šesti triumfy je nejúspěšnějším účastníkem v historii mezi kamionisty a druhým nejúspěšnějším absolutně!
Úspěchy na Rallye Dakar
Zlato (6x)
1988Karel Loprais / Radek Stachura / Tomáš Mück (Tatra)
1994Karel Loprais / Radek Stachura / Josef Kalina (Tatra)
1995Karel Loprais / Radek Stachura / Tomáš Tomeček (Tatra)
1998Karel Loprais / Radek Stachura / Jan Čermák (Tatra)
1999Karel Loprais / Radek Stachura / Josef Kalina (Tatra)
2001Karel Loprais / Petr Hamerla / Josef Kalina (Tatra)
Stříbro (4x)
1987Karel Loprais / Radek Stachura / Jaroslav Krpec (Tatra)
1996Karel Loprais / Radek Stachura / Tomáš Tomeček (Tatra)
2000Karel Loprais / Radek Stachura / Petr Gilar (Tatra)
2002Karel Loprais / Petr Hamerla / Josef Kalina (Tatra)
Bronz (1x)
1992Karel Loprais / Radek Stachura / Josef Kalina (Tatra)

Reklama