Hlavní obsah

Monte Carlo bude letos hodně složité, hlásí špión Vojtěch

PRAHA/MONTE CARLO

Příděl sněhu v kopcích nad Monte Carlem podle všeho značně ovlivní nadcházející úvodní díl letošního mistrovství světa v rallye. "Pořadatelé sice cesty pluhovali, ale zbytky sněhu dělají potíže," hlásil v rozhovoru pro Sport.cz z dějiště soutěže Štěpán Vojtěch, který bude během rallye netradičně plnit roli ledového špióna pro Martina Prokopa.

Foto: SPORT.CZ/Andrej Poliak

Štěpán Vojtěch (vpravo) si při Rallye Monte Carlo vyzkouší úlohu ledového špióna.

Článek

"V úterý a ve středu jsme projeli kompletně tréninkové tratě. Podmínky jsou letos hodně složité. Tradičně náročné vložky ještě ztížilo počasí, protože v noci na úterý napadlo asi dvacet centimetrů sněhu. To dramaticky změnilo podmínky, pořadatelé sice cesty pluhovali a solili, ale zbytky sněhu dělají potíže. Jízda rozhodně nebude jednoduchá, nikdo nebude pořádně vědět, jaké nástrahy může očekávat," varoval loňský vicemistr českého šampionátu.

Meteorologové hlásí na víkend slunečné počasí, podle Vojtěcha ale prognóza pro Monte Carlo klame. "Většina částí soutěže se nejede v těsné blízkosti moře, kde je kolem patnácti stupňů. Už kousek od středomořského letoviska teplota rapidně klesá a cesty mají tendenci namrzat. V horách je pak teplota skutečně nízká a na silnicích leží led," přiblížil stav vozovek.

Vojtěch v okolí Monaka nesbírá jen zkušenosti, ale plní také funkci tzv. ledového špióna pro Martina Prokopa, který po loňské sezóně přesedlal v juniorském šampionátu ze Suzuki Ignis do Citroënu C2. "Podmínky jsou skutečně zrádné a pro posádky je důležité, aby měly aktuální informace z tratě. Naše údaje Martinovi poslouží při výběru vhodných pneumatik," líčil český jezdec.

Úvodní díl mistrovství světa začíná první etapou v pátek, celkem osmnáct rychlostních zkoušek se uzavře v neděli.

Vojtěchovy starty v MS zatím nepotvrzeny

Vojtěch se po špiónské úloze v Monaku naostro představí v polovině února při Rallye Šumava. Ihned poté odletí do Mexika, kde pojede v barvách OMV CEE Teamu soutěž MS v kategorii produkčních vozů s Mitsubishi Lancer EVO VIII. Vedle toho by měl startovat i v několika evropských dílech světového šampionátu s Peugeotem 206 WRC, o pevném programu ale zatím stále nemá jasno.

"Ještě nejsou dotažena jednání o konečné podobě naší účasti, jasno by mělo být koncem ledna. Vedle zhruba pěti domácích soutěží, kde můžeme nasadit vůz WRC, víme, že pojedeme náš oblíbený Waldviertel v Rakousku a Mexiko. To je bonus od světového týmu OMV, který celou účast zařizuje a já vlastně poletím za oceán jen točit volantem," vyprávěl se smíchem český jezdec.

V souvislosti s Vojtěchovými starty v Evropě se nejčastěji spekuluje o soutěžích ve Španělsku, na Korsice, v Německu, na Sardinii a v Řecku.

Reklama

Související témata: