Hlavní obsah

Loeb touží po dalším duelu s Grönholmem

PRAHA

Jen jednou se v 52leté historii švédské rallye radoval z vítězství neskandinávský pilot. V roce 2004 vypálil Seveřanům rybník Francouz Sébastien Loeb. Jezdec týmu Kronos Racing chce bojovat o čelo i tento víkend, i když dobře ví, že na sněhu v okolí Karlstadu není jednoduché uspět. "Favoritem je jasně Marcus Grönholm," říká dvojnásobný mistr světa.

Článek

Loeb zahájil letošní šampionát druhým místem v Monte Carlu, když po úspěšném vstupu do soutěže vypadl ještě první den z tratě. Stíhací jízdou se nakonec ale dokázal propracovat až za vítězného Grönholma, který si v Monaku odbyl úspěšnou premiéru v barvách Fordu.

"Když jsme vylétli, říkal jsem si, že je po všem. Myslel jsem na vedoucí pozici, kterou jsme si první den vybojovali, na celé mistrovství, které tak neslavně začalo. Zkrátka velké zklamání. Pak se nás tým dotazoval, nakolik je auto poškozené. V tom přišel hlavní zlom. Dříve jsem nikdy neměl zkušenost se systémem Superrallye, a tak mě to v první chvíli ani nenapadlo. V ten okamžik mi ale bylo jasné, že rallye ještě není úplně ztracena," vrátil se k úvodu sezóny Loeb v oficiální tiskové zprávě týmu.

Druhá chyba v řadě

"Vrátil jsem se k autu a Daniel přepočítal, co nás bude chyba stát časově. Znovu tu byla motivace a do dalšího dne jsme vstupovali s tím, že vlastně nemáme co ztratit," vzpomínal suverén posledních dvou sezón. Loebova chyba v Monaku byla prakticky druhou v řadě, po nárazu do stromu nedokončil ani v závěru loňské sezóny Australskou rallye.

"Ihned jsem si pokládal spoustu otázek a snažil se nalézt důvod. Ale u Monte Carla jsem věděl, že každá zatáčka může být nebezpečná. Není to sice dobrá zkušenost, ale nestalo se to jen tak a já se z toho budu snažit poučit," slíbil jednatřicetiletý jezdec.

Ani na loňský ročník Švédské rallye Loeb nevzpomíná příliš v dobrém. "Na tratích leželo málo sněhu, stala se z ní téměř šotolinová soutěž a moc jsem si jí neužil. Za těchto podmínek jsme ztráceli hodně hřebů z pneumatik, ale i tak jsme se drželi na čele. Nakonec jsme museli odstoupit z druhého místa pro poruchu motoru," připomněl vítěz rekordních deseti podniků MS v jedné sezóně.

Pro letošek proto věří, že budou podmínky pro Švédsko typické. "Favoritem je jasně Marcus Grönholm. Mým snem je přímý souboj s ním za tak vzrušujících podmínek, jaké může připravit pouze tato rallye. Chtělo by to ledový podklad pod sněhem a vysoké a pevné sněhové bariéry, o které se dá opírat. Je-li dobrá přilnavost, jste si jistější a můžete jet na maximum, někdy dokonce trošku nad ním. Ovšem víte-li, že se můžete spolehnout na bariéry... To by byl duel. A samozřejmě bych se pokusil ho vyhrát!" uzavřel Loeb.

Reklama

Související témata: