Hlavní obsah

Do itineráře Rallye Dakar se po pěti letech vrátí Peru

Paříž

Do itineráře Rallye Dakar se po pěti letech vrátí Peru. Organizátoři slavné vytrvalostní soutěže na dnešní tiskové konferenci uvedli, že příští ročník bude tvořit mezi 6. a 20. lednem 2018 čtrnáct etap v Peru, Bolívii a Argentině.

Foto: Big Shock Racing

Kamión Liaz Martina Macíka na Rallye Dakar 2017.

Článek

V Peru se naposledy Rallye Dakar jela v roce 2013. Poté už v programu země chyběla, ať už kvůli obavám z následků klimatického jevu El Niňo, nebo kvůli chybějícím financím a sporům na domácí politické scéně.

Příští rok nicméně tato soutěž přímo z peruánské metropole Limy odstartuje. Trasa rallye pak povede Andami směrem k Bolívii a pořadatelé slibují průjezdy po obou stranách hraničního jezera Titicaca. Kolona následně dorazí do hlavního města La Pazu a bude směřovat do Argentiny, kde v Córdobě skončí.

Zkušenosti napovídají, že v roce 2018 se bude závod rozhodovat už v začátku. „Peru, to budou duny a jízda v písku. Takže už krátce po startu se bude míchat pořadím. V dunách stačí udělat jednu chybu a ta může být vaší poslední. Pokud nešťastně zapadnete, nemusíte se dostat ven," avizuje Martin Macík, pilot týmu Big Shock Racing.

Budou pěstovat krvinky...

„Na duny se všichni těšíme, ale samozřejmě k nim máme respekt. Na jízdu v písku se u nás nedá natrénovat. Proto letos budeme muset na testování v Tunisu hodně zabrat, abychom najezdili co nejvíc písečných kilometrů. Předpokládám, že do dun pořadatelé umístí některou z okruhových etap, což by mohlo odlehčit asistencím," říká Macík.

Klíčové mohou být také pasáže v extrémních nadmořských výškách ve vrcholcích And. „My jsme letos zvolili účinnou přípravu a horské úseky, kde se některým jezdcům nedostávalo kyslíku, jsme absolvovali až překvapivě hladce. Bez motání hlavy a rozostřeného vidění, takže i letos půjdeme stejnou cestou. Žádné spaní v kyslíkovém stanu. Vypadá to, že na konci roku budeme zase s navigátorem Františkem Tomáškem běhat po alpských štítech a pěstovat tak krvinky," usmívá se Macík.

Detaily etap organizátoři zveřejní v listopadu.

Reklama

Související témata: