Hlavní obsah

Prokop přišel v Italské rallye o kolo, Kopecký je dvanáctý

Aktualizováno

Upadlé pravé přední kolo zastavilo snahu Martina Prokopa na Italské rallye. Český pilot startující se starší specifikací Fordu Fiesta WRC tak musel ze sedmého podniku mistrovství světa ve čtvrté rychlostní zkoušce odstoupit. Jan Kopecký je po pěti erzetách dvanáctý, vede Hayden Paddon z Nového Zélendu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih prvních pěti erzet Italské rallyeVideo: sntv

 
Článek

Na Sardinii se po každé z pěti úvodních zkoušek měnil vedoucí jezdec, v dalších čtyřech už ale zůstal v čele Paddon v hyundai. Do druhé etapy půjde ale s minimálním náskokem, vede o 8,2 sekundy před belgickým týmovým kolegou a obhájcem prvenství Thierrym Neuvillem, Estonec Ott Tänak s fordem a Fin Jari-Matti Latvala s toyotou jsou zhruba jen o další sekundu zpět.

Paddonovi do čela pomohla i havárie Brita Krise Meekea, jenž odstoupil z prvního místa. Sám měl pak ve druhé části etapy technické problémy. "Odpoledne to bylo těžké, kvůli potížím s tlumičem auto nebylo v pořádku. Ale prioritou bylo vypracovat si dobrou pozici na zítra a to jsme splnili," řekl Paddon.

Sedmý je lídr MS a úřadující šampion Sébastien Ogier z Francie. Trojnásobný vítěz Italské rallye ztrácí na první místo 41 sekund.

Kopecký je jedenáctý a vede kategorii WRC2. O jedno místo a 12,9 sekundy před ním je sice Francouz Eric Camilli, jenž startuje také s vozem specifikace R5, do šampionátu WRC2 ale není přihlášený.

"Máme za sebou skvělý den. Rád bych zabojoval s Camillim o umístění, ale ten nejede o body a já musím myslet na šampionát," řekl Kopecký.

Prokopovi se příliš nedařilo ani před odstoupením, po třetí erzetě byl až 21. "Při brzdění upadlo kolo. Ustřihl se šroub na zavěšení. Nevíme proč, možná to byl následek defektu nebo jen zradil materiál. Naposledy mi kolo na rovině upadlo ještě s Mitsubishi v Argentině...," uvedl Prokop na sociálních síti.

Italská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Paddon, Marshall (N. Zél., Brit./Hyundai i20) 1:31:02,6,
2. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -8,2,
3. Tänak, Järveoja (Est./Ford Fiesta) -9,5,
4. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris) -9,8,
5. Östberg, Flöene (Nor./Ford Fiesta) -14,7,
6. Hänninen, Lindström (Fin./Toyota Yaris) -38,0,
...
11. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia R5) -4:20,9,
Prokop, Tománek (Ford Fiesta) nedokončili.

Reklama

Související témata: