Hlavní obsah

Smrt při rallye! Český fotbalový mecenáš zahynul v Africe

Láska k závodům veteránů se mu stala osudnou. Při rallye historických vozů v Namibii zemřel český jezdec Jan Hradecký. Jde o jméno známé z podnikatelského světa. Stál za velkým vzestupem české firmy Botanicus, své si ovšem coby mecenáš řekl i do dění v českém fotbale. Zprvu na regionální úrovni, posléze se jeho firmou sponzorovaný tým z malé obce Ostrá na Nymbursku vyšvihl do divize, která možná nemusela být konečnou stanicí vzestupu.

Foto: Sport.cz

Jan Hradecký

Článek
Fotogalerie

Co se vlastně přihodilo při závodě Classic Safari na jihu Afriky? Zpráv není mnoho. Podle informací zahraničních serverů došlo k nehodě Hradeckého vozu Mercedes Pagoda 230 SL. Nemělo to být při měřeném úseku, ale během přejezdu bez účasti dalšího vozidla, jak upřesnili organizátoři.

Pagoda rozhodně není závodním speciálem. Nemá příliš mnoho bezpečnostních prvků k ochraně jezdce. Jako první k Hradeckému po nehodě dorazil další z účastníků, který povolal záchranáře. Ale bylo pozdě. Jednapadesátiletý Hradecký náraz nepřežil.

Jeho žena Dana coby spolujezdkyně vyvázla z nehody se zraněním obličeje. Není v ohrožení života.

Hradecký byl tvůrcem vzestupu firmy Botanicus, která se zabývá výrobou přírodní kosmetiky a její areál u Labe v obci Ostrá je často místem, které vyhledávají turisté. Investoval též do tamního fotbalu. Vybudoval mužstvo, které v obci s 550 obyvateli hrálo důstojnou roli v divizi. Postaral se i o vzestup tamní mládeže.

Botanicus je proslulý přírodní kosmetikou. Produkty nezřídka směřují do zahraničí, prodejny firma má i v České republice.

Hradecký se v minulosti zúčastnil i rallye z Pekingu do Paříže, a to s vozem Porsche 911. Přes technické problémy ji dokončil. V Namibii dopadl tragicky. Fotbalisty jeho klubu zastihla děsivá zpráva během víkendu. Před utkáním s Meterorem drželi minutu ticha. Vyhráli 3:0. Hlavně pro svého mecenáše.

Reklama

Související témata: