Hlavní obsah

První úspěch na Dakaru pro české barvy. Expert se těší na Loeba, nachystaný má i dron

Praha

Česko hlásí první úspěch na slavné dakarské rallye. Nepřipsal si ho žádný z pilotů, slavit může fotograf Marian Chytka. Na slavný závod vyrazí již posedmé, unikátní pro něj vše bude tím, že se stal oficiálním členem továrního týmu Peugeot. „Stálo mě to hodně úsilí, než jsem si tu pozici vybojoval. Peugeot mi dal dokonce přednost před francouzskými agenturami," líčí nadšeně. Na letošní ročník si do vybavení přidal i dron.

Foto: Marian Chytka

Fotograf Marian Chytka si letošní Dakar užije jako člen továrního týmu Peugeot.

Článek

Fotograf je nadšený z toho, že se dostane ještě blíž obdivovaným hvězdám. Specializuje se na motoristický sport a jeho ikonou je třeba slavný pilot Sébastien Loeb. „Už konečně ví, kdo jsem," směje se Chytka. „Pro Peugeot jsem už dvakrát fotil Silk Way Rally a Marockou rallye, několikrát jsme se setkali během mistrovství světa v rallyecrossu. Během závodu v Maroku jsme spolu večeřeli a povídali si. Je hodně specifický, drží si od lidí odstup, což se dá v jeho postavení pochopit," popisuje své zkušenosti s hvězdou.

Devítinásobný mistr světa v rallye je velkou osobností, která dokáže krotit emoce. „Když se s někým fotí, tak pokaždé zvedne jeden koutek na rtech a dá palec nahoru, do foťáku se nedívá. Když se s ním ale bavím v zázemí, tak je přátelský a naprosto v pohodě," tvrdí Chytka, který se s továrním týmem Peugeot domluvil na užší spolupráci. „Jejich nároky jsou obrovské, cítím velkou zodpovědnost. O tuhle práci jsem usiloval hodně dlouho, ale vždy to ztroskotalo na tom, že nejsem Francouz. Jsem rád, že kvalita zvítězila nad zajetými zvyklostmi."

Déšť, vedro a bahno. Stejně udělá 35 000 fotek

Chytka bude pochopitelně upírat svou pozornost na Dakaru i na české závodníky. „Jako každý rok spolupracuji s BARTH Racing, s Martinem Prokopem a také s Buggyrou," má předem jasno fotograf. Naposledy dostal na slavném závodě zabrat, stejně jako všichni účastníci. Déšť, vedro, bahno, zkracování závodních etap, s tím vším se musel vyrovnat. „Jubilejní ročník vypadá nadějně, hlavně první týden, kdy se pojede v dunách. Na Peru se těším nejvíce. Snad se zase nebude nic rušit," přeje si.

Program bude mít opravdu nabitý. Je mu jasné, že se moc nevyspí. „Nejdříve chodíme spát kolem půlnoci, ráno vstáváme před čtvrtou hodinou," prozrazuje Chytka, který během Dakarské rallye vytvoří kolem 35 tisíc fotografií.

Reklama