Hlavní obsah

Prokop už se smiřoval s koncem na Dakaru. Pomohli mu fanoušci

Fiambalá

Automobilový jezdec Martin Prokop v úterý i ve středu na Rallye Dakar bojoval s technickými problémy a jubilejní 40. ročník slavné soutěže pro něj málem skončil. Osmý muž kategorie automobilů přiznal, že ve středu už ho napadlo, že bude muset odstoupit. Argentinští fanoušci mu ale pomohli zapadlý ford s nefunkční spojkou vyprostit a Prokop nakonec do cíle dojel.

Foto: Media Official Prokop Martin, ČTK

Martin Prokop na trati Rallye Dakar.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rallye Dakar, video z 11. etapy

"Obávaná etapa Fiambalá byla snad ještě horší, než se o ní vypráví. Trať byla kombinací trialu v řečištích mezi velkými kameny a nekonečných pískových úseků a dun. A nám se krátce po startu rozbila spojka. Pedál se propadl na podlahu a nebylo možné zastavit nebo si pomoci přeřazením při jízdě v těžkém písku," uvedl Prokop v tiskové zprávě.

Jihlavský jezdec musel jet extrémně opatrně a snažit se nechybovat. "Každou dunu nebo hranu jsem si protrpěl. Snažil jsem se mít vždycky vymyšleno, kam budu točit, když by se výjezd nepodařil. Většinou jsem jel o rychlost níž, abych měl roztočený motor. Takže většinu těžkého terénu jsem projížděl jako šnek na jedničku," řekl člen týmu MP Sports.

Přesto se nevyhnul dvěma zaváháním a v prvním případě se už smiřoval s tím, že na Dakaru končí. "Nezvládl jsem výjezd na velikou dunu, což by nebyl problém, ale když jsem točil dolů, potřeboval jsem spojku, abych zařadil jedničku a pomohl si výkonem obrátit auto zpět dolů. Ale zůstala tam dvojka, výkon okamžitě klesl a zůstali jsme v té nejhorší poloze. Zaseklí hluboko v písku bokem k duně a kousek od jejího vrcholu, kde nám nikdo nemohl pomoci," vylíčil Prokop.

Prokop: Fanoušci nám zachránili Dakar

České posádce však pomohla skupinka argentinských motokrosařů, kteří v daném místě rallye sledovali. Po 40 minutách "lomcování" s Prokopovým fordem se jim podařilo uvolnit zaseknutý rychlostní stupeň a vůz i roztlačili, aby motor naskočil.

"Během celé akce jsme zapadli ještě jednou, takže to bylo hned dvojí vyprošťování. Ale kluci byli skvělí a zachránili nám celý Dakar. Jsem si jistý, že bez nich by to pro nás skončilo," přiznal Prokop, který o 100 km dále opět zapadl. Tentokrát si ale s navigátorem Janem Tománkem poradili sami a nabrali jen asi patnáctiminutovou ztrátu. "Do cíle už jsem si dával velký pozor, abych měl každý výjezd naloženo až po omezovač a byl připraven na nejhorší," řekl.

Prokop nakonec ve středu zaostal za nejrychlejším Bernhardem ten Brinkem z Nizozemska o 1:29 hodiny, v průběžném pořadí však zůstal osmý. Na svého nejbližšího soupeře Chálida Al Kasímího ze Spojených arabských emirátů ztratil další hodinu. "Stejně jako po úterní nevydařené etapě jsme smutní z velké ztráty, ale nakonec jsme rádi, že vůbec pokračujeme. Letošní Dakar není žádná pohodička, takže kdo se drží - i když zuby nehty - tak musí být šťastný," dodal Prokop, který měl v předchozí etapě problémy s porouchaným alternátorem.

Reklama