Hlavní obsah

Legendy předávaly Zlaté volanty a řídítka, Kopecký si odnesl desátý

Praha

Legenda motocyklových GP Mike Doohan a bývalá hvězda formule 1 David Coulthard předávali ve čtvrtek večer Zlaté volanty a Zlatá řídítka. Sami si pak stejné trofeje odnesli za celoživotní přínos světovému motoristickému sportu, oceněn byl i další bývalý jezdec F1 Hans-Joachim Stuck, který si ale pro trofej dojet nemohl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vítěz ankety Zlatý volant Jan Kopecký.

Článek
Fotogalerie

Zaplněný sál PVA Expo v pražských Letňanech tleskal vítězům 41. ročníku Zlatého volantu a 12. ročníku Zlatých řídítek i dalším oceněným. Jubilejní desátou trofej v kategorii rallye a maratóny si odnesl pilot mladoboleslavského týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký. „Všech si moc vážím, vždyť je to nejvyšší ocenění v českém motoristickém sportu. Stejným dílem ale patří mému navigátorovi Pavlu Dreslerovi," říkal spokojeně.

Svůj první Zlatý volant si odnes v pětapadesáti letech Tomáš Vavřinec v kategorii závodů do vrchu, a to loňský vicemistr Evropy a držitel Poháru FIA závodí, byť s přestávkou, od poloviny osmdesátých let minulého století. Politik a podnikatel i v době, kdy svlékl kombinézu, motoristické podniky organizoval, včetně motoristických miss. Poprvé držel v ruce cennou trofej i autokrosař Petr Nikodém. Pro Cenu Elišky Junové si došla poprvé také pilotka rallye Barbora Holická a premiérově získal Zlatá řídítka plochodrážník Václav Milík. Ostatní ocenění už pocit vítěze zažili.

Pořádající agentura Pozitif některé „staré" ankety nevypsala a přidala jiné. Zůstalo však Zlaté oko a porota měla hodně těžkou práci, protože vybírala z rekordních 250 fotografií. Nakonec zvítězil snímek s názvem Vale, jejímž autorem je Jan Stárek. Je na ní zachycen Valentino Rossi při Czech Grand Prix 2017 v Brně, kde legendární jezdec skončil čtvrtý.

Ankety Zlatého volantu 2017 ve výsledcích
RALLYE A MARATÓNY
1. Jan KOPECKÝ44 b.
2. Martin PROKOP35
3. Ondřej BISAHA5
ZÁVODY NA OKRUZÍCH
1. Adam LACKO53
2. Petr FULÍN37
3. Josef KRÁL11
ZÁVODY DO VRCHU
1. Tomáš VAVŘINEC20
2. David KOMÁREK13
3. Josef MICHL12
AUTOKROS A RALLYEKROS
1. Petr NIKODÉM40
2. Aleš FUČÍK25
3. Roman ČASTORAL12
MOTOKÁRY
1. Patrik HÁJEK32
2. Adam KOUT31
3. Dušan KOUŘIL8
ZLATÁ ŘÍDÍTKA
1. Václav MILÍK32
2. Libor PODMOL26
3. Karel ABRAHÁM20
CENA ELIŠKY JUNKOVÉ
1. Barbora HOLICKÁ27
2. Veronika CICHÁ18
3. Gabriela SAJLEROVÁ17
SPORTOVNÍ AUTO ROKU
Subaru WRX STI
UDÁLOST ROKU
Barum Rallye
CENA POŘADATELE
Nexen Tire Europe, s. r. o. (za zlepšení testovacích podmínek na okruzích v ČR).
POČIN ROKU
V oblasti e-mobility a autonomního řízení
Rychlonabíjecí stanice Siemens
OSOBNOST SVĚTOVÉHO MOTORSPORTU
David Coulthard, Mick Doohan a Hans-Joachim Stuck.

Reklama