Hlavní obsah

Tři roky drtí soupeře, kteří bojují jen o druhá místa. Vládnout hodlá Kopecký i nadále

Praha

Tři roky nenašel na domácích tratích přemožitele. Kdykoliv nastoupil Jan Kopecký z továrního týmu Škoda Motorsport k soutěži v tuzemském mistrovství automobilových soutěží, byl v cíli nejrychlejší. Spanilá série pilota Fabie R5 čítá už sedmnáct vítězných závodů. Před novým ročníkem českého šampionátu, startujícího v pátek Valašskou rallye, netají šestatřicetiletý pilot touhou po prodloužení triumfální šňůry.

Foto: Zdeněk Sluka, Právo

Jan Kopecký se Škodou Fabia S2000 na trati Bohemia rallye 2017.

Článek
Fotogalerie

„Pochopitelně chci neporazitelnost natáhnout, jak to jen půjde. Je to náš hlavní cíl," říká Kopecký. „Je to hodně dlouhá série a může se cokoliv přihodit. Může nás potkat technický problém, s nímž jsme se nemuseli potýkat za celé tři roky. Mohu samozřejmě udělat chybu. Těch faktorů je celá řada," zůstává obezřetný zkušený mazák v barvách továrního týmu.

Na úvod letošního roku se zaskvěl desátým místem v absolutním pořadí úvodního podniku mistrovství světa v Monte Carlu, kde dominoval i klasifikaci WRC2. Po téměř dva měsíce trvající závodní pauze je pořádně nažhavený před vystoupením na českých tratích. Pro Kopeckého jde o jubilejní desátou sezónu v barvách Škody Motorsport. „Pokud vím, pouze Láďa Křeček byl v týmu rovněž deset let. Tudíž se o primát v podobě nejdéle sloužícího továrního jezdce dělíme," směje se Kopecký.

Program MČR:
23.-25. března Kowax Valašská Rallye
20.-21. dubna Rallye Šumava Klatovy
28.-19. května Rallye Český Krumlov
15.-16. června Rallye Agrotec Hustopeče
30. června-1. července Rallye Bohemia Mladá Boleslav
24.-26. srpna Barum Rallye Zlín
5.-7. října SVK Rallye Příbram.

Jeho stroj bude mít v letošní sezóně netradiční design. Místo klasické zeleno-bílo-černé kombinace vyznávající barvy mladoboleslavské stáje bude Kopecký startovat ve Fabii R5 v modro-bílo-červených barvách. „Jde o poctu u příležitosti výročí vzniku Československa. Snad se design bude fanouškům líbit. Osobně jsem za něj moc rád," vypravuje Kopecký.

Pyšní se titulem mistra Evropy z roku 2013, doma byl šampiónem korunován v letech 2004, 2012, 2015, 2016 a 2017. „Útok na čtvrtý titul v řadě představuje velkou výzvu. Dobrý vstup do šampionátu by byl ideální. Pokusíme se s Pavlem Dreslerem najít na Valašsku správné tempo, aniž bychom zbytečně riskovali. Soupeři budou jistě motivovaní více než kdykoliv v minulosti," očekává Kopecký, že snaha protivníků přerušit dominanci úřadujícího šampióna je obrovská.

Reklama

Související témata: