Hlavní obsah

Růžička: Asistent mě ukecal, ať jede Kovář znovu

Martin KézrPrávo

Teprve po samostatných nájezdech získali Češi na jihlavském ledě skalp Slováků, přičemž body za výhru 3:2 do série Euro Hockey Challenge zpestřující dvanácti reprezentacím herní část přípravy na mistrovství světa zajistil v roli neomylného exekutora při rozstřelu Jan Kovář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička (vlevo vzadu) a jeho asistent Jaroslav Špaček během přípravného utkáníse Slováky v Jihlavě.

Článek

„Když se Kovář trefil poprvé, tak mě asistent Ondra Weissmann ukecal, ať jede hned znovu. Já se na to moc netvářil, není jednoduché během dvaceti vteřin dát dvakrát za sebou gól, ale riskli jsme to. Bylo jasné, že musí volit úplně jiné zakončení, udělal to perfektně," líčil kouč Vladimír Růžička, podle nějž zápas tři týdny před startem MS splnil účel. „Slováci nás docela prověřili, byli silní a hodně těžko jsme se přes jejich obránce dostávali," mínil trenér.

Reprezentantům ale trvalo dost dlouho, než nabrali správný rytmus. „Řekl bych, že jsme se v první třetině rozkoukávali," tvrdil Růžička. Skóre otevřeli Slováci, kteří měli v sestavě sedm hráčů z české extraligy. Jakub Kovář, jenž při dvou předešlých zápasech v Norsku držel nulu, tak v reprezentační brance kapituloval po dlouhých 168 minutách.

Růžička zamíchá se sestavou

Vedení soupeři ale vydrželo jen 86 sekund, při signalizované výhodě propálil hradbu těl Kolář a od prostředního dějství byl k vidění výraznější český tlak i důraznější pojetí osobních soubojů, což zatlačilo dobře bruslící Slováky do vlastního pásma. „Druhá třetina byla z naší strany fakt výborná," věděl kouč.

Odrazilo se to i ve střelecké převaze reprezentantů. Vedení zajistil Martin Pláněk další pumelicí z modré čáry. „Domluvili jsme se, jak si to postavíme po buly a vyšla akce na jeden dotek. Za premiérový gól jsem opravdu šťastný," líčil hradecký obránce.

Slovensko se v každém dějství zmohlo jen na pět střel, přesto vyrovnalo takřka z ničeho. „Připadalo mi, že jsme až moc bránili vedení 2:1 a dostali lacino gól. Celé mužstvo ale makalo. Máme z toho dobrý pocit, i když z přemíry snahy je tam ještě dost chyb. Hodně si je rozebíráme, na trénincích se věnujeme většinou taktickým věcem, nemá ani cenu dělat nic jiného," uvažoval Růžička.

Pro dnešní odvetu v Jihlavě (od 18h) chystá změny v sestavě. „Sáhneme do toho, budou hrát tři hráči (Jeřábek, Simon, Valský), co teď stáli. Uvidím co v brance. Matěj Machovský už by si to měl taky možná vyzkoušet, třeba budou chytat s Kubou Kovářem půl na půl," připustil Růžička.

Reklama