Hlavní obsah

Ručinský navštíví lékaře, Růžička vybere gólmanskou jedničku. Jak je to s dalšími posilami z NHL?

Martin KézrSport.czPrávo

Ještě pořád je kolem české nominace na mistrovství světa spousta nejasností, i když trenér Vladimír Růžička už minulý týden v pátek večer v Brně určil 28 jmen hokejistů, z nichž se chystá vybrat sestavu pro šampionát. Ten začíná na pražském a ostravském ledě už tento pátek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Martin Ručinský v zápase národního týmu s Ruskem.

Článek

Minimálně tři hráči se na konečnou pětadvacetičlennou soupisku nevejdou, ale vše ještě může zamotat vývoj play off NHL a také zdravotní prohlídka veterána Martina Ručinského. „Zatím si necháváme širší kádr, šestnáct útočníků a devět obránců," říká Růžička.

Před prvním zápasem na MS musí přitom zapsat jen sedmnáct hráčů, z toho dva gólmany. „Až v průběhu šampionátu budeme jména doplňovat právě i s ohledem na vývoj v NHL. Nakonec na soupisce mohou figurovat celkem tři brankáři a 22 hráčů do pole," objasňuje kouč.

Dnes od 18 hodin absolvuje s mužstvem první trénink už na ledě pražské O2 areny a poprvé by měl mít k dispozici další tři útočníky: petrohradského Romana Červenku, třineckého Jakuba Klepiše i litvínovského Martina Ručinského.

U posledně jmenovaného je ale otazník. „Má problémy s obratlem a krkem, bolest vystřeluje do ruky. Až se na něj podívají lékaři, budeme vědět více. Platí ale, že bych stál o to, aby mohl mistrovství absolvovat," ujišťuje Růžička.

Růžička určí brankářskou jedničku

Na večerní trénink má navíc dorazit i sedmá posila z NHL Ondřej Pavelec, jenž s Winnipegem vypadl v 1. kole Stanley Cupu. Na gólmanském postu tak doplní Alexandra Saláka a Jakuba Kováře. Nezůstalo tudíž místo pro extraligovou hvězdu Pavla Francouze. Kdo bude jednička, Růžička oznámí teprve dnes. „Chci to nejdřív říct brankářům," vysvětluje.

Z trojice českých hokejistů v Jets se nakonec Pavelec připojí jako jediný. Jiří Tlustý ani nebyl v hledáčku trenéra a Michael Frolík nepřijede, protože nemá kontrakt v zámoří a agent mu doporučil neriskovat.

Vrbata asi nedorazí

Sezóna za oceánem o víkendu skončila i Radimu Vrbatovi s Vancouverem. „Sám mluvil o tom, že přechod na velké kluziště je pro něj obrovskou změnou. Měl chuť do Prahy přijet, ale takhle pár dní před šampionátem by to pro něj bylo asi dost obtížné," naznačuje asistent trenéra Jaroslav Špaček, že v tomto směru s posílením mužstva nepočítá.

Jiná může být situace s Ondřejem Palátem z Tampy, které akutně hrozí konec v play off NHL. Mimo hru je také Ottawa, kde působí útočník Milan Michálek. Ten však v závěru základní části ze zdravotních důvodů několik týdnů nehrál, takže Růžička předpokládá, že od klubu zřejmě nedostane povolení startovat na MS.

Ze hry o Stanley Cup v noci na pondělí vypadl také jeho bratr v dresu St. Louis Blues obránce Zbyněk a útočník Dmitrij Jaškin.

Který z těchto brankářů by podle vás měl být jedničkou na MS?
Jakub Kovář
6,5 %
Ondřej Pavelec
55 %
Alexander Salák
38,5 %
Celkem hlasovalo 26494 čtenářů.

Reklama