Hlavní obsah

Král vytvořil nejen pro reprezentaci neskutečné podmínky, chválí šéfa svazu Lener

Praha

Hokejovému svazu šéfuje Tomáš Král už osm let. Za tu dobu se mu podařilo zlepšit podmínky pro práci nejen u seniorské reprezentace, ale i u mládežnických národních výběrů a klubů. „Na všechno je potřeba sehnat finance a to Tomáš Král vždycky dokázal. Je nutné probudit v dětech chuť do hokeje a v tomhle má obrovský přehled,“ smeká před prací prezidenta České svazu ledního hokeje Slavomír Lener, generální manažer seniorského národního týmu a šéftrenér ČSLH.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální manažer hokejové reprezentace Slavomír Lener.

Článek

Čeho si na Tomáši Královi nejvíce ceníte?

Tomáš nejenom pro reprezentaci, ale i pro kluby, vytvořil neskutečné podmínky. V čem je jiný, než bývá zvykem, je, že hodně financí a energie věnuje mládeži. Nikdy jsem nezažil, aby se výkonný výbor věnoval z devadesáti procent mládežnickým reprezentacím, juniorským a dorosteneckým ligám i žákovským soutěžím. Jsem přesvědčený, že tohle je přesně ta cesta, kterou momentálně český hokej potřebuje. Je nutné probudit v dětech chuť do hokeje a v tomhle má Tomáš obrovský přehled.

Výsledky mládežnických reprezentací v poslední době ukazují, že jste se vydali správnou cestou, že?

Stoprocentně! Ať jsou to reprezentační kempy, zápasy s nejužší světovou špičkou, nebo mládežnické turnaje v zámoří, na všechno je potřeba sehnat finance a to Tomáš Král vždycky dokázal.

Navíc se i jeho zásluhou rozšířil počet trenérů zaměstnaných svazem...

Když jsem před pěti lety přišel na svaz, byli tam dva profesionální trenéři. Dnes jich je osm, navíc máme 36 trenérů v akademiích, kteří jsou placeni svazem, takže jsou jeho zaměstnanci. Od tohoto roku jsme pak zaměstnali dalších 21 koučů pro ty nejmenší a nejchudší kluby, pro takzvané podhoubí. Jenom díky tomuhle nám za tři měsíce přišly bruslit další čtyři tisíce dětí ze školek a prvních a druhých tříd. A Tomáše strašně baví, když vidí výsledky a ví, že jeho práce má smysl. I on je ale velký realista a ví, že podobných projektů je ještě třeba udělat mnohem víc.

Jaké podmínky se Královi podařilo zlepšit pro seniorskou reprezentaci?

V této sezóně mělo áčko vůbec poprvé letní kempy, abychom mohli sestavit perspektivní národní tým pro budoucnost. Šanci dostala spousta mladíků ve věku od jednadvaceti do čtyřiadvaceti. Vyzkoušeli si zápasy Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge a získali zkušenosti. Rovněž realizační tým reprezentace se teď díky finanční podpoře Krále může rovnat se Švédy, Kanaďany nebo Rusy. Během mistrovství světa jsme ubytováni v Selském Dvoře v Hostivaři a lepší podmínky jsme ani nemohli mít.

I kvůli Královi byste si tedy přál z domácího šampionátu některou z medailí?

Samozřejmě bych to přál fanouškům, ale na prvním místě Tomášovi.

Reklama