Hlavní obsah

Salák bude chytat i proti Lotyšům, ze sestavy vypadl Krejčík

Praha

České hokejisty čeká v sobotu večer (20.15 h) druhé vystoupení na pražském mistrovství světa a trenéři na Lotyše udělají drobnou korekci v sestavě. Netýká se ale brankářského postu, i přes šest gólů obdržených od Švédů má stále důvěru Alexander Salák.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

ČR - Švédsko, utkání skupiny A mistrovství světa v ledním hokeji, 1. května v Praze. Český brankář Alexandr Salák zasahuje.

Článek

„Když jsme si sedli k rozboru zápasu, dostal Saša naši podporu. Gólmany zatím víc neřešíme," tvrdí asistent trenéra Jaroslav Špaček a nechce předjímat, jestli v pondělí proti Kanadě dostane příležitost Pavelec i s ohledem na dobrou znalost soupeře z NHL.

Změna už dnes ale přichází v obraně, proti Lotyšsku se bude točit jen šest beků. „Krejčíka posouváme do role sedmého obránce, který bude na střídačce ve výstroji, ale do hry nezasáhne," vysvětluje Špaček. Ranní rozbruslení, které se uskutečnilo na tréninkovém ledě v Holešovicích, absolvovalo jen osm hráčů a z realizačního týmu byl na ledě pouze Špaček. „Pojali jsme rozbruslení jako dobrovolné," říká asistent kouče.

Ještě určité váhání je nad složením útoku. „Ve třetí třetině proti Švédům jsme trochu prohodili lajny, zkusili jsme i jiná spojení a možná se sestava změní i zapojením na soupisku dopsaného Smoleňáka. U něj věřím, že dokáže dát do hry fyzický styl hokeje a doplní naše hodně technické hráče," uvažuje Špaček s tím, že ze třinácti útočníků určitě nějakou ofenzivní podobu týmu složí.

„Reálná je i varianta vrátit se k té základní sestavě z premiérového duelu, nebo udělat jen drobný přesun" uvažuje Špaček a doufá, že Jágr bude schopen hrát i s nateklým malíčkem, i když premiéru se Švédy nedohrál. „Jsme teď hlavně rádi, že ten první zápas máme nějak za sebou a bod z něj má do určité míry cenu zlata," uvažuje Špaček.

První zápas na mistrovství světa, které Česko hostí po 11 letech, byl náročným herním testem i psychickou prověrkou. „Byla tam trochu znát nervozita, přece jen na ty kluky dolehlo, že je skoro osmnáct tisíc lidi hnalo neustále dopředu. Před druhým utkáním by na to měli být už přece jen připravenější," tvrdí Špaček a hledá poučení z premiérové porážky 5:6 po nájezdech. „Udělali jsme některé špatné věci, propadali a taky se to chce tlačit víc do brány, což je tak trochu už nemoc českého hokeje," uvažuje asistent trenéra.

Vítěznou taktiku na sobotní večer vidí jednoduše. „Musíme dát o gól víc než soupeř a nebláznit tolik vzadu, protože Švédům jsme některé branky vyloženě darovali. Kanada Lotyše skoro k ničemu nepustila, z toho těžko vyvodit nějaký plán, jak na ně. Musíme se soustředit především na zlepšení vlastní hry."

Reklama

Související témata: