Hlavní obsah

Američané získali další posily pro MS, Bělorusko přišlo o Grabovského a Dánové o Nielsena

Ostrava

Hokejisté Spojených států představili další tři posily pro hokejový šampionát hraný v České republice. Kádr Američanů doplní Anders Lee a Brock Nelson z New Yorku Islanders a brankář Jack Campbell z Texasu z nižší AHL. Naopak Bělorusové vinou zranění přišli o jednu ze svých největších hvězd - Michaila Grabovského. Dánům se nepodařilo získat Franse Nielsena.

Foto: Brad Penner, Reuters

Anders Lee (vpravo) doplní tým USA.

Článek

Z amerického výběru trenéra Todda Richardse vypadl forvard Stefan Matteau z New Jersey, který se zranil v úterním přípravném utkání ve Vídni proti Rakousku. Tým však hlásí tři nová jména.

Čtyřiadvacetiletý Lee bude v dresu USA debutovat. V této sezoně NHL si připsal v 76 zápasech základní části 41 bodů za 25 branek a 16 asistencí. V pěti duelech play off přidal jednu asistenci.

O rok mladší Nelson se představil na loňském MS v Minsku. V tomto ročníku NHL nasbíral v 82 utkáních 42 bodů za 20 tref a 22 přihrávek a v šesti zápasech neúspěšné série s Washingtonem vstřelil dva góly.

Třiadvacetiletý Campbell se zúčastnil šampionátu v roce 2011, kde ale nechytal. V NHL má loňský vítěz Calder Cupu s Texasem zatím na kontě jediný zápas za Dallas. V týmu USA doplní gólmany Connora Hellebuycka ze St. John's z AHL a Alexe Lyona z univerzitního týmu Yalu z NCAA.

Američané vstoupí do turnaje dnes v 16:15 zápasem proti Finsku, dále budou v základní skupině B v Ostravě hrát s Norskem, Ruskem, Běloruskem, Dánskem, Slovinskem a Slovenskem.

Grabovskij z Islanders hokejisty Běloruska na MS neposílí

Hokejisté Běloruska se nakonec musí obejít na mistrovství světa v Praze a Ostravě bez útočníka Michaila Grabovského z New Yorku Islanders. Jednatřicetiletý bývalý hráč Montrealu, Toronta a Washingtonu, který jako jediný Bělorus v této sezoně nastupoval stabilně v NHL, musí doléčit zranění.

V nominaci Grabovského nahradí útočník Jevgenij Kovyršin z Čerepovce z KHL. Grabovskij v této sezoně odehrál v základní části NHL jen 51 zápasů a připsal si 19 bodů za devět tref a 10 asistencí. V neúspěšné sérii první kola play off s Washingtonem stihl jen tři ze sedmi zápasů a nebodoval.

Bělorusové zahájí mistrovství v sobotu v 16:15 proti Slovinsku, v dalších zápasech v základním skupině B v Ostravě narazí na Slovensko, Dánsko, USA, Rusko, Finsko a Norsko.

Útočník Islanders Nielsen hokejistům Dánska na MS nepomůže

Hokejisté Dánska budou postrádat na mistrovství světa v Praze a Ostravě útočníka Franse Nielsena z New Yorku Islanders. Jednatřicetiletý centr chtěl po vyřazení týmu v prvním kole Stanleyova poháru s Washingtonem posílit národní tým, ale neprošel v klubu výstupní zdravotní prohlídkou po zranění kotníku.

"Je mi líto, že jsme přišel o možnost obléknout červenobílý dres Dánska. Jsem vždycky připravený přijet, pokud měl klub pustí," uvedl Nielsen na webu národní federace. V této sezoně si připsal v 78 zápasech základní části NHL 43 bodů za 14 gólů a 29 asistencí. V sedmi zápasech play off zaznamenal gól a jednu přihrávku.

Kvůli zdravotním potížím si švédský trenér Janne Karlsson musel ze seznamu škrtnout útočníky Mikkela Boedkera z Arizony i Jannika Hansena z Vancouveru, který vypadl v 1. kole play off. K dispozici má z NHL jen obránce Olivera Lauridsena, jenž v sezoně nastoupil jednou za Philadelphii a zbytek sezony strávil v Leigh Valley v nižší AHL.

Dánové vstoupí do turnaje v sobotu ve 12:15 proti Slovensku, v dalších duelech v základní skupině B v Ostravě je čeká Finsko, Bělorusko, Rusko, USA, Norsko a Slovinsko.

V nominaci Lotyšska na MS nahradil zraněného Demiterse Andersons

Z kádru hokejistů Lotyšska pro mistrovství světa v Praze a Ostravě vypadl obránce Renars Demiters z kazašského klubu HK Astana a jeho místo zaujal Janis Andersons z Trenčína. Osmadvacetiletý Demiters se zranil během středečního prvního tréninku v Praze. Vyšetření ukázalo, že má zlomený prst na levé ruce.

Osmadvacetiletý Andersons v Česku působil v letech 2007 až 2010, kdy postupně oblékal v extralize dresy Vsetína a Třince a v první lize Prostějova, Havířova, Jihlavy a Šumperku. V české nejvyšší soutěži odehrál 142 zápasů a připsal si tři body za dvě branky a jednu asistenci.

Lotyši vstoupí do turnaje dnes odpoledne v zahajovacím zápase proti Kanadě a v sobotu budou soupeřem českého týmu od 20:15. Pak narazí na Švédsko, Švýcarsko, Německo, Rakousko a Francii.

Reklama