Hlavní obsah

Gáborík: Hokejisté z české extraligy mají výhodu, že znají ostravské letiště

Ostrava

Slovenský hokejový rychlík Marián Gáborík je považován za obávaného střelce. I v letošní sezóně, která pro obhájce Stanley Cupu z Los Angeles nedopadla zrovna nejlépe, dokázal zatížit konta soupeřových obránců 27 přesnými trefami. Světový šampionát v Ostravě a Praze zažil už před jedenácti lety. „Až na porážku s Američany v zápase o bronz, to byl vynikající turnaj,“ řekl nejlepší střelec loňského play off Stanley Cupu, na jehož konci poprvé v kariéře zvedl nad hlavu i vytoužený pohár.

Foto: Profimedia.cz

Marián Gáborík na tréninku slovenského týmu v Ostravě.

Článek

Po jedenácti letech se vracíte do Ostravy, jaké máte vzpomínky na tehdejší šampionát?

Velmi dobré, až na ten nešťastný konec proti Američanům (Slovensko prohrálo v zápase o bronz s USA 0:1 po samostatných nájezdech). Ale jinak to byl velmi dobrý turnaj. Jsme tady tři hráči a asistent Vlado Országh, kteří to pamatujeme. Jinak je tady úplně jiný tým. Doufám, že to bude zase fajn.

Máte nějakou vzpomínku na Ostravu, která vám ulpěla v hlavě i po té době?

Nejde zapomenout na tu diváckou kulisu. Ta byla ohromná. Lidé nás hnali dopředu a pevně doufám, že to bude stejné i letos.

Co se u vás za těch jedenáct let změnilo?

Předně jsem o jedenáct let starší. Podařilo se mi s Los Angeles vyhrát Stanley Cup a myslím, že jsem za tu dobu, i díky několika startům na světových šampionátech, nabral trochu zkušeností. Věřím, že se teď zadaří i tady.

Na úvod vás v sobotu po poledni čekají Dánové. Je to dobrý tým pro první utkání?

Zvučná jména v týmu nemají, ale o to více budou hrát kolektivně. Je to taková ta švédská hokejová škola s velmi dobrým bruslením. Musíme se na ně pořádně připravit.

V ostravské aréně je oproti zámoří obrovské kluziště. Bude těžké si na něj zvyknout?

No..., uvidíme v sobotu, ale je to opravdu obrovské. Spousta prostoru, musíme mnohem více bruslit. Bude důležité se na ledě pohybovat blízko sebe a jeden druhému pomáhat jak v útoku, tak v obraně.

Bydlíte ve stejném hotelu jako slovinská reprezentace, kde máte spoluhráče z Los Angeles Kings Anžeho Kopitara. Už jste se stihli potkat?

Na hotelu ne, ale na zimáku jsme prohodili pár slov. Ale žádné hecování, jen jsme si přátelsky popovídali.

Jak se vám líbí sestava, kterou dal dohromady trenér Vladimír Vůjtek?

Máme velmi mladý tým, perspektivní, rychlý a dravý. Těším se moc. Je ale potřeba dodržovat dohodnutý systém a táhnout za jeden provaz.

V týmu je dost hráčů z české extraligy. Co na to říkáte, že se prosazují i do reprezentace?

Je to fajn, kluci získají velké zkušenosti a mají i jednu velkou výhodu. Znají to ostravské letiště, na kterém budeme hrát.

K týmu se připojí ještě dvojice z Detroitu Tomášové Tatar a Jurčo, tým tak ještě zesílí.

Přesně tak, jsou to kvalitní hráči a těšíme se na ně. Oba měli velmi dobrou sezónu, jsou v zápasovém rytmu, a až naskočí, tak hodně pomůžou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články