Hlavní obsah

Švédové drtí soupeře a užívají si atmosféru. Návštěvy jsou tu ohromující, žasne Forsberg

Praha

Vyhlášená švédská obrana? Na světovém šampionátu svěřenci Pära Martse zatím ohromují především útočnou silou. Za tři zápasy nastříleli dvacet gólů, nejproduktivnějším mužem se třemi korunkami na dresu je se čtyřmi góly a asistencí Filip Forsberg.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Forsberg ze Švédska (uprostřed) před lotyšským gólmanem Edgarsem Masalskisem, bránit pomáhá Aleksandrs Jerofejevs (vlevo) a Kristaps Sotnieks (11).

Článek

Lotyše jste rozdrtili 8:1, ale ještě v půlce utkání to bylo jen o gól. Kdy se zápas zlomil?

Oni tu mají dobrý tým s několika kvalitními hráči. Pro nás bylo klíčové, že jsme pořád makali a čekali, že se soupeř postupem času unaví. To se také stalo. Ke konci už neměli moc energie, protože je náročné celý zápas hlavně bránit. Víme, že když hrajeme náš útočný hokej, časem bychom se proti těmto týmům měli prosadit.

Říká se, že mezinárodní hokej se stále vyrovnává, ale vy i Kanada tu zatím dokazujete, že si proti slabším týmům dokážete zastřílet…

My i Kanada tu máme dost hráčů, kteří dokážou dostat puk do branky. Ale ostatní týmy se zlepšují, před pár lety byly takové výsledky skoro každý zápas, teď se to opravdu vyrovnává. Takže si myslím, že i výsledek s Lotyšskem byla spíše výjimka.

Zatím jste tu v každém zápase dali aspoň šest gólů. S ofenzivou panuje spokojenost?

Jednoznačně. Když k tomu dovolíme soupeři dát jen jeden gól jako v posledních dvou zápasech, pak budeme dál pokračovat v dobrých výsledcích. I když teď to bude složitější…

Přesně tak, ve středu vás čeká silná Kanada. I s ní čekáte hodně ofenzivní hokej?

Těžko říct. Poskládali tu skvělý tým a my si určitě budeme muset dávat větší pozor v obraně. Ale my tu máme také kvalitní hráče, takže půjdeme za vítězstvím.

V zápase proti Česku se váš útok neprosadil, ale v neděli jste dal Rakušanům hattrick vy, teď Lotyšům Loui Eriksson. Jste spokojený, jak funguje vaše formace?

V prvním zápase jsme hráli poprvé spolu, tak to ještě nebylo ono, ale nedělní zápas už byl lepší a teď to vypadalo ještě lépe. Jsem rád, že můžu hrát s těmito chlapci.

Zápas s Lotyši sledovalo přes 15 000 diváků, jak se vám zamlouvá atmosféra v Praze?

Je to parádní. Přes 15 000 lidí na zápase od čtyř hodin v pondělí? To je ohromující. Viděl jsem i spoustu švédských fanoušků v hledišti, hodně to pro nás znamená.

Reklama

Související témata: