Hlavní obsah

Švýcarsko - Lotyšsko 1:2 PPLotyšsko na MS poprvé bodovalo. Porazilo Švýcary

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Džerinš 0 : 1
59. Bieber 1 : 1
63. Daugavinš 1 : 2
Záznam online reportáže

Praha

Hokejisté Lotyšska si při čtvrtém vystoupení v základní skupině A mistrovství světa v Praze připsali první body, když porazili Švýcarsko 2:1 v prodloužení. Švýcaři i počtvrté na šampionátu bodovali, o což se gólem na 1:1 zasloužil v čase 58:09 Matthias Bieber. Ve třetí minutě prodloužení ale rozhodl Kaspars Daugavinš.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lotyšští hokejisté (zleva) Andris Dzerins, Kaspars Daugavins a Lauris Darzins se radují z gólu proti Švýcarsku.

Článek
Fotogalerie

Lotyši se po úvodním těžkém trojboji proti Kanadě, českým hokejistům a Švédsku toužili vrátit do hry o čtvrtfinále. Podobné úvahy se mohly brzy začít rozplývat, ale přestupek Džerinše ustáli bez úhony, když se proti Fialovi se Surim vyznamenal gólman Masalskis. Darzinš na druhé straně prověřil Berru, ale jinak se moc šancí na úvodní gól neurodilo.

Ve 25. minutě se Lotyšsko dostalo do přečíslení dvou na jednoho, na jehož konci vzal koncovku na sebe Džerinš a nad Berrovo rameno se parádně trefil pod horní tyčku. Jen chvilku poté mohl vyrovnat Fiala, jenže Masalskis byl proti. V krátkém sledu po sobě se pak proti pravidlům provinili Darzinš, Krisjanis Redlihs a Cibulskis, ale Lotyši nadále drželi těsné vedení. To se nejvíce zachvělo v základech po ráně aktivního Fialy, který nastřelil tyč.

Lotyši ve třetím dějství pečlivě hlídali vedení, ale Švýcaři se nehodlali s porážkou smířit a stupňovali tlak. V 56. minutě sice ještě Lotyšsko odolalo po závaru před Masalskisem, ale krátce poté si muselo vzít oddechový čas.

Ani to nepomohlo - se štěstím vyrovnal Bieber. Švýcaři se pak museli bránit v oslabení, ustáli i jeho zbytek v prodloužení, ale v čase 62:19 po skvělé přihrávce Darzinše rozhodl snadno do prázdné branky lotyšský kapitán Daugavinš.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A:
Švýcarsko - Lotyšsko 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 59. Bieber - 25. Džerinš (Darzinš, K. Redlihs), 63. Daugavinš (Darzinš). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Šindler (ČR) - Lazarev (Rus.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 10.856.
Švýcarsko: Berra - Geering, Streit, Blum, Josi, Helbling, Grossmann - Fiala, Almond, Suri - Bieber, Ambühl, Bodenmann - Hollenstein, Romy, Brunner - Wieser, Trachsler, Walker - Schäppi. Trenér: Glen Hanlon.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis - M. Redlihs, Sprukts, Indrašis - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - Bukarts, Abols, Cipulis - Berzinš, Saulietis, Skvorcovs. Trenér: Aleksandrs Belavskis.

Reklama

Související témata: