Hlavní obsah

Golonka ostře kritizoval výkony Slováků, otřel se i o výroky a tahy Vůjtka

Bratislava

Legendární hokejista Jozef Golonka je z výkonů slovenské reprezentace na letošním šampionátu rozčarovaný. Hráčům podle něho nepochopitelně chybí sebevědomí a soupeřům nestačí ani bruslařsky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zklamaní hokejisté Slovenska po porážce od Finska.

Článek

„Naše výkony na šampionátu nejsou dobré. Hráčům chybí sebevědomí, zdravá drzost a bruslařská technika. Řeknu to na rovinu - jsme na tom bruslařsky hůř než většina týmů. Nehrajeme vůbec do těla, nenapadáme soupeře. Naši hráči mi připadají unavení," řekl Golonka pro agenturu TASR.

Československá hokejová legenda byla v hledišti ostravské ČEZ Arény na utkání Slovensko - Finsko. „Nedokážeme proměňovat šance. Nedokážu pochopit jednu věc: když jde hráč sám na brankáře, tak nemůže jít přímo na něho, ale musí před ním udělat nějaký pohyb. Bližňák při svém nájezdu neudělal nic, brankář se ani nehnul. Přitom, pokud by dal gól, mohlo to být jiné utkání."

Golonkovi chybí lepší souhra jednotlivých útoků. Kritizoval, že útoky se mění do každého utkání a hráči nemají čas si na sebe zvyknout. Nechápe rovněž vyjádření trenéra Vladimíra Vůjtka, že hráči nezvládají „domácí" prostředí v Ostravě. „Tomu nerozumím. Vždyť na Tatara jsou vyvíjené tlaky v Detroitu, na Gáboríka v Los Angeles. Na tribunách je nesleduje osm tisíc diváků, ale osmnáct tisíc. Osobně se domnívám, že moc peněz hráčům škodí," dodal.

Golonka kritizoval také tah trenéra Vůjtka, když v jednom z utkání vynechal ze sestavy kapitána Tomáše Kopeckého. „Posadit kapitána na tribunu je necitlivé. Osobně si myslím, že raději ho do týmu neměli povolat," řekl. Navzdory všemu Golonka ještě nevylučuje postup Slováků do čtvrtfinále. „Naděje umírá poslední. Po porážce s Finy to však bude těžké. Rusy těžko zdoláme, ti jsou bruslařsky mimořádně vyspělí. USA bychom mohli zdolat a uvidíme, jak se zatím vše zamotá," poznamenal Golonka.

Reklama

Související témata: